Potatiskastaren

Av person er jeg typen som lett lar meg fascinere av ting – og etter å ha lest en artikkel om den gamle «potatiskastaren» i svenske Jakt och Jägara, har det stått klart for meg at dette er noe jeg bare «må ha». Jeg ble ikke mindre nysgjerrig da jeg forsøkte å bestille meg en 9.3×62 hos Kjells Vapen i Götene – og fikk beskjed av sjefen sjøl at jeg ville ha større glede av en 57. Den lar seg kappe ganske mye, rekylen er ikke verre enn at den fungerer fint uten demper, kaliberet er mer enn kraftig nok for både elg og gris, den er lett og ikke minst; den har en historie.

Historien

Bolt

I 1927 introduserte Husqvarna endelig en repeter rifle. Etter flere år med eksperimentering og prototypetesting, så er man klar med det som blir kjent som HVA 46, med en M94 mekanisme. Riflen ble lansert i kaliber 9,3×57 og ble raskt en nasjonal suksess i Sverige. I 1927 var dette kaliberet langt state of the art og noe av det gjeveste man kunne få – med en kulebane som var nærmest flat helt ut til 200 meter. I 1937 skjer noe spennende, HVA bestemmer seg for å modernisere bestselgeren og FN i Belgia blir kontaktet. Herfra bestilles en Mauser modell 98 (M98) mekanisme – og sammen med en stokk av valnøtt så skaper man i en kort periode et smykke av ett våpen. Produksjonen fortsetter frem til 1941 – før HVA igjen går tilbake til den svenske mauser mekanismen. Altså, i en periode på kun 4 år så produserer svenske Husqvarna helt ypperlige rifler, med en mekanisme som står seg den dag i dag. Treverket, mekanismen, stålet, blåneringen, alt er top notch på riflene mellom 1937 og 1941. Dere kan lese mer om riflen her; Selvfølgelig måtte jeg ha en..

Jakten på en tapt juvel – Husqvarna 146, kaliber 9.3×57

De fleste 75 år gamle våpen i et normalt «elg kaliber» har i Norden sett sine bedre dager – eller de har blitt modifisert vekk fra original standard. Løpene er skutt i stykker eller pusset i stykker. For min del tok jakten nesten 4 år, før jeg fikk tak i ett eksemplar som hadde vært del av en våpensamling, helt originalt, praktisk talt ubrukt og i topp tilstand. Et våpen som ikke har vært i bruk på noen generasjoner krever en del restaurering innen det kan tas i bruk. Denne prosessen kan du lese i sin helhet på bloggen min.

Aimpoint Micro

IMG_0016

En av grunnene til at jeg valgte dette kaliberet, var mulighetene til å skape en kraftig, men lett hundefører børse – eller en børse for jakt på villsvin og raske skudd. At den fungerer helt utmerket på elg er en bonus.

For å få til dette har jeg foreløpig valgt ett Aimpoint Micro sikte. Det fungerer helt.. greit, men jeg skal være ærlig og si at jeg sliter med å skyte presise samlinger med Micro siktet på over 70-80 meter. Mulig det er fordi jeg er nærsynt – eller fordi jeg har liten trening i å skyte med Aimpoint. Skal gi det et forsøk gjennom sesongen og se om jeg klarer knekke koden – så får jeg heller revurdere dersom jeg ikke blir fornøyd.