Test av jaktammunisjon – Black Hills leverer!

Jeg er mer interessert i jakt, jaktammunisjon og skyting enn de fleste og da sagnomsuste Black Hills Ammunition endelig ble tilgjengelig i Norge, var jeg raskt ute med å spørre importøren deres XXL om å få teste tilgjengelig rifleammunisjon. Over de siste 35 årene har Black Hills gradvis styrkte sin posisjon som en ledende produsent av ammunisjon for rifler i USA og er i dag fast leverandør til blant annet skarpskytterne i det amerikanske forsvaret. Ikke uten grunn. De er kjent for å levere overlegen presisjon og kvalitet.

I denne artikkelen tenkte jeg fortelle litt mer om hvordan og hvorfor en Amerikansk nisje produsent av ammunisjon har etablert seg som en av verdens ypperste leverandører av jaktammunisjon og ammunisjon for langholdsskyting– og vi skal teste de fleste av kaliberne som finnes tilgjengelig for jakt og trening i Norge. Resultatene fra testen kommer nederst i artikkelen.

Black Hills skiller seg stort fra andre produsenter av ammunisjon

Black Hills ble etablert tidlig på 80-tallet fordi Jeff Hoffman hadde en drøm om å tilby samme kvalitet og fleksibilitet som man kan få ved å lade selv til et bredere marked. Ved å kombinere komponenter fra verdens ledende produsenter av kuler, hylser, tennhetter og krutt burde det være mulig å skape ideelle patroner. De første årene var tøffe, men i 1996 var selskapet blitt såpass anerkjent at det vant kontrakten om å levere rifleammunisjon til det amerikanske forsvarets AMU (Army Marksmanship Unit) og dette frigjorde enorme budsjetter til produktutvikling og testing. De andre delene av det amerikanske hæren fulgte raskt etter og i 1999 kjøpte de fleste deler forsvarsindustrien ammunisjon fra Black Hills. Forskningen gikk mer og mer i retning av å utvikle ammunisjon som med høy presisjon på lange hold og i dag er Black Hills eksempelvis alene om å levere presisjonsammunisjon i kaliber 5.56 (NATO) til de amerikanske skarpskytterne med sin 77 grains MK 262.

Som nevnt er produksjonsfilosofien til Black Hills tuftet på hjemmelading (du kan se hvordan de lages i videoen ovenfor). De produserer altså ingen egne komponenter, men samarbeider med verdens ledende leverandører av kuler og krutt og setter sammen det de ser at jevnt over gir de beste resultatene. De produserer heller ikke store volum. Akkurat som vi gjør når vi lader selv. De beste kulene er primært levert av Barnes, Nosler, Lehigh, Norma mfl. Krutt kjøpes inn fra Norma, Hodgdon, St Marks, RUAG mfl og hylser fra Norma , RUAG, Hornady, Starline, Remington, Winchester, Federal og andre topp leverandører. Så testes alt med forskjellige ladestiger og kombinasjoner – helt til man er sitter igjen med den ideelle kombinasjonen for valgte kaliber og kule.

Når man kombinerer at man står helt fritt til å velge komponenter som inngår i ammunisjonen med et av USAs ledende laboratorier, finansiert av det Amerikanske forsvaret, så blir det en kombinasjon som er vanskelig å slå for de fleste. Også for oss hjemmeladere.

De beste kaliber for både storviltjakt og småviltjakt

Hele produktkatalogen til Black Hills er dessverre foreløpig ikke tilgjengelig i Norge, men jeg mener allikevel at importøren har gjort et scoop når de har klart å få tak i ammunisjon med samme ballistiske spesifikasjon og egenskaper som brukes til langholds skyting i militæret.

Foreløpig er følgende kaliber og kuler tilgjengelig så vidt jeg kan se fra hjemmesiden til XXL – og vi har testet flesteparten av dem (hadde ikke kaliber 270,  22-250 eller 223 rifle å teste med, men ser ingen grunn til at de skal fungere dårligere).

 • 308 Winchester 175 Gr Match Hollow Point
 • 308 Win Nosler Accubond 180 Gr
 • 30-06 Springfield 180 Gr Nosler AccuBond
 • 7mm Remington Magnum 162 Gr Hornady A-Max
 • 7mm Remington Magnum 140 Gr Barnes Tsx
 • 270 Winchester 130 Gr Barnes TSX 243 Winchester 85 Gr Barnes Tsx
 • 300 Winchester Magnum 180 Gr Nosler AccuBond
 • 300 Winchester Magnum 180 Gr Barnes TSX
 • 338 Lapua Magnum 250 Gr Nosler AccuBond
 • 223 Rem 36 Gr Varmint Grenade
 • 223 Rem 50 Gr Hornady V-Max
 • 223 Rem 55 Gr Soft Point
 • 223 Rem 55 Gr Full Metal Jacket
 • 22-250 50 Gr Hornady V-Max
Nosler 308 jaktammunisjon fra Black Hills
Nosler Accubond i kaliber 308 Win er en patron som vil bli populær blant norske jegere

Dette er alle kuler med ekstremt bra ballistiske egenskaper, altså kort fortalt: De flyr godt og de flyr langt. Samtidig er enkelte av dem anerkjent som noen av de beste jaktkulene man kan få tak i. Og best av alt: Prisen er faktisk overraskende billig.

Da jeg jaktet i Afrika brukte jeg  Accubond i min 7 mm Rem Mag. Les mer om jakt i Afrika HER.

Test av Black Hills jaktammunisjon

Helt siden i sommer har vi testet, testet og testet  forskjellige kaliber og komponenter fra Black Hills Ammunition.  Vi har testet kuler fra Nosler, Barnes og Hornady. Vi har testet på skytebanen og vi har testet langholdsskyting ut til 650 meter. Vi har testet ammunisjon til revejakt og ammunisjon til hjortevilt. Vår erfaring er at dette er noe av det beste vi har testet av fabrikkammunisjon og i mitt tilfelle klarer jeg ikke å få mer presise samlinger når jeg lader selv. Det sier mye.

Best i test ammunisjon rifle black hills
I min Sauer 404 var det Black Hills Barnes TSX  i kaliber 7 mm Rem Mag som gjorde det best i testen- her satt samlingene hull i hull på 100 meter

I min Sauer 404 var det Barnes TSX som ble best i test, men skal vi se på de forskjellige riflene og kaliberne som vi har testet med totalt – og ikke minst hvilke kuler og hva slags jaktammunisjon som gav de beste resultatene på lange hold, så var Black Hills ladet med Nosler Accubond det som gjorde det best i vår test i forhold til presisjon.

Vi har også brukt Black Hills på jakt i høst – og som kjent for de fleste er dette gode kuler som gir god effekt i vilt. Igjen holder jeg kanskje en knapp på Accubond som den beste jaktkulen, selv om jeg selv har valgt å jakte med Barnes TSX fordi den går godt i rifla mi og fordi den har levert knall og fall hver eneste gang, uten unødvendig mye ødeleggelse av kjøttet.

Ammunisjon med lite ødeleggelse av kjøtt
Rådyr skutt med Black Hills ammunisjon. Knall og fall – og lite ødeleggelse av kjøtt. Når slaktet er pent er det også hyggelig å ta med barna i opplevelsen – så lærer de raskt hvor maten kommer fra (og nei – den kommer ikke fra frysedisken på Meny)

Forhandlere i Norge

Black Hills rifleammunisjon forhandles i Norge av XXL. Det enkleste er kanskje å bestille på nett og plukke opp varene på ditt lokale postkontor. Jeg fikk mine levert ganske raskt. Husk at når du bestiller ammunisjon på nett, så må du ha en kopi av våpenkort for valgt kaliber og en kopi av gydlig legitimasjon (førkerkort eller pass). Du kan naturligvis også kjøpe Black Hills ammunisjon i et av XXL sine 32 varhus i Norge, men det kan være smart å sjekke lagerstatus på hjemmesiden deres før du møter opp i butikken.

9 kommentarer

 1. Jeg prøvde Blackhills tsx i min tikka m595, men opplevde at bolten ble treg å vri.. Så lurer på om trykket er vel høyt? noen formening om det?

  1. bukkefall

   Black Hills ligger innenfor toleranseverdiene og er trykktestet og godkjent i Tyskland – så det er nok ikke hard lading som er årsaken. Jeg har ikke opplevd noe i retting av det du beskriver med de kalibrene vi har testet. Kanskje passet hylsene ditt kammer dårlig eller kanskje de passet akkurat (eg bedre enn du er vant til fra tidligere)? Kanskje passet kulene dårlig? Sjekk eventuelt med en våpensmed om du er skeptisk?

 2. Ikke 6.5×55 i 156, eller 338 win.mag, da er heller ikke intetessant ammunisjon, hvor enn den går i andre kaliber….

  1. bukkefall

   Ikke uenig i at det er greit at den finnes i kaliberet du jakter med 😉 Men heldigvis så finnes den i flere kaliber som jeg jakter med, så for meg passer den fint, så får man heller utfordre importøren til å ta inn flere kaliber tenker jeg 🙂 Skitt jakt!

 3. Andreas

  hvordan oppförer kula seg når den har truffet F.eks 1-2 ribbein?

  1. bukkefall

   Hei!
   Det avhenger vel fra kule til kule. Konseptet til Black Hills er vel at de tar veldig gode kuler fra de beste produsentene – og matcher dem med forskjellige produsenter av krutt, primere osv for å få best mulig resultat. Litt på samme måte som vi gjør når vi lader selv. Nosler Accubond for eksempel er jo en knallgod kule på storvilt, mens noen av kulene til eksempelvis Hornady i listen ovenfor er laget for å fragmentere mer og ta ned eksempelvis rev raskt og effektivt.

  2. bukkefall

   Jeg har skutt 3 hjort og en rekke rådyr med de i høst – har ikke opplevd noen problemer med slaktene, så jeg er fornøyd 🙂

 4. Mads Enger Rønning

  Skal teste 50gr v-max kuler nå i min Remington 223. Kan gi en tilbakemelding på det.

  1. bukkefall

   Hvordan gikk det?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *