Guide til troféjakt, jaktreiser og jakt i Afrika

Denne guiden er skrevet for deg som planlegger eller skal på jakt i Afrika. Den inneholder nyttige tips og råd for å sikre at din jaktreise blir den aller beste jaktreisen for deg og dine ønsker. Den inneholder også en 23 minutter lang film fra min jaktreise til the Eastern Cape i Sør Afrika. Innholdet er basert på egne og andres erfaringer, både i Norge og Afrika og er et resultat av en 6 måneders lang planleggingsprosess hvor jeg har intervjuet en rekke personer i jaktmiljøet i Norden og Afrika. I guiden kan du lese om:

 • Historien bak trofejakt eller safari jakt som noen kaller det
 • De beste stedene å jakte i Afrika
 • Hvordan jaktturisme og jaktreiser påvirker Afrikansk vilt
 • Forskjellige typer destinasjoner du kan jakte på i Afrika
 • De forskjellige jaktformene som bedrives i Afrika
 • De mest populære trofeene og hva de koster
 • Anbefalte kaliber og de beste kulene for jakt på Afrikansk vilt
 • Lover og regler du bør kjenne til før du bestiller en jaktreise
 • Hvordan du planlegger og hva slags pris du må regne med å betale
 • De beste arrangørene av jaktreiser til Afrika
 • Håndtering av trofeer, utstopping og hjemsendelse av trofeer
 • Hvordan du kan få mer ut av jakten ved å filme hele opplevelsen
 • Programmet og detaljert informasjon rundt min egen tur til Afrika i 2018

Historien bak trofejakt i Afrika

historisk jakt i afrika
Historisk sett har trofejakt i Afrika vært forbeholdt de få – her fra Bowkers Safari

På 1800 tallet vokste det gradvis frem en økende etterspørsel for troféjakt i Afrika. På dette tidspunktet var det ytterst få som hadde muligheten til å bedrive dette og prestisjen ved å nedlegge et Afrikansk vilt var stor. Som regel tok man kun vare på selve trofeet og resten av kjøttet ble kastet. Jakten på elfenben eller farlig vilt, førte til at enkelte arter nesten ble utryddet. I dag er situasjonen en helt annen og jaktsafarier er kanskje den største og viktigste bidragsyteren for at stammen av vilt i Afrika igjen vokser. Flere og flere områder og lokalsamfunn ser at det er store penger å tjene på jaktturisme og det er i dag en viktig del av økonomien i mange områder. Det skaper arbeidsplasser og det er en viktig kilde til proteiner ettersom alt kjøttet blir tatt vare på i lokalsamfunnet. Til tross for de positive ringvirkningene av jakt og da særlig trofejakt i Afrika, så er det fortsatt en type jakt som er sterkt debattert i enkelte områder og man bør være forberedt på at det ovenfor enkelte kan kreve en del forklaring for at en jaktreise skal bli «akseptert». Samtidig så skal man ikke stikke under en stol at jakten, slik den bedrives i dag, medfører en del utfordringer med tanke på artsmangfold (eksempelvis er den Afrikanske villhunden i dag nesten utryddet fordi man på farmene ikke aksepterer predatorer uten noen kommersiell verdi).

De beste stedene å jakte i Afrika

På generelt grunnlag kan man si at uansett hvor i Afrika man jakter, så kan man få fantastiske opplevelser dersom man har valgt rett PH og outfitter. Bare gjør jobben din på forhånd for å sikre at det er en etisk jakt som foregår på den måten du selv ønsker.

Jakt i Sør Afrika

Sør Afrika tiltrekker seg flere internasjonale jegere enn noe annet sted i Afrika hvert år – og ikke uten grunn. Her finner kan du jakte de fleste trofeer, den politiske situasjonen er stabil og eksempelvis på the Eastern Cape, så slipper man bekymre seg for eksempelvis Malaria. Landskapet er variert og her finner du noen av verdens vakreste terreng å jakte i. På samme tur kan man oppleve både steppelandskap, fjellplatåer og bushveld. Selv om de mest populære artene, som Kudu, Impala og blue wildebeest kanskje er det de fleste jegere går etter, så finner du som nevnt jakt på de fleste trofeer i Sør Afrika. Du kan jakte med rifle eller med bue og jakten er organisert av godt trente, lisensierte profesjonelle jegere (Professional Hunters, aka PH’s). Om du er på jakt etter en trygg og samtidig unik og minneverdig jakt opplevelse, så er Sør Afrika et fantastisk godt valg. Vær dog oppmerksom på at det finnes mange sjarlataner og useriøse tilbydere, som nyter godt av at landet i seg har et fantastisk godt rykte for jakt.

Se intervju om planlegging av jakt med to av Sør Afrikas mest erfarne Professional Hunters:

Sør Afrika er delt opp i ni jaktregioner, hvert med sitt eget regelverk. Det er derfor viktig å sette seg inn i de lover og regler som gjelder for det området man skal jakte i før man bestiller en tur. De mest kjente områdene er kanskje the Eastern Cape, Limpopo og «the free state».

Jakt i Namibia

Namibia er kjent for å ha et rikt og variert dyreliv og det er kjent som en av verdens ledende destinasjoner for jaktreiser. Naturen byr på store, åpne områder og alt ligger til rette for en fantastisk jaktsafari. Tilgangen til forskjellige arter er dog noe mindre enn i Sør Afrika. Godt organiserte programmer fra myndighetenes side har tatt vare på viktige arter som Kudu, Oryx, Sprinbok mfl. At myndighetene er positive til jakt, gjør at også flere outfittere og PH’s fra Sør Afrika tar turen over grensen. Jaktindustrien har vært og er fortsatt en særdeles viktig bidragsyter for å ta vare på viltet i Namibia. Deler av Namibia har malaria, så det kan være greit å sette seg inn i hvilke områder som er berørt før man bestiller en jaktreise hit.

Jakt i Zimbabwe

Zimbabwe, tidligere kjent som Rhodesia, tilbyr en rå villmark og hadde rykte på seg for å være et av de bedre stedene å jakte i Afrika. En jaktreise til Zimbabwe gir deg muligheten til å oppleve det autentiske Afrika. Det er mange områder som ikke er gjerdet inn og dyrene kommer og går som de vil. Samtidig har man slitt stort med krypskyttere og snarefangst, noe som  har ødelagt mange jaktområder. Det kan være greit å ha et åpent sinn med tanke på hvilke arter man skal jakte på og ta de mulighetene som byr seg. Jakten kan være utfordrende og man jakter som regel enten på statens marker, på stammeområder eller på privat land. Alle har egne regler. I store deler av Zimbabwe er det malaria og bestikkelser er ikke uvanlig.

Jakt i Mosambik

Mosambik grenser mot blant annet Sør-Afrika, Zambia og Zimbabwe. Det har en lang kystlinje på østsiden av Afrika. Landet er til en stor grad dekket av sletter, skog og det stedstypiske bushveld landskapet. Mosambik har store, uberørte villmarker og byr på eksklusive jaktmuligheter, også dersom man er på utkikk etter «the big five». Personlig er jeg motstander av jakt på både elefant, flodhest og løve og ville tenkt meg om to ganger før jeg bestilte dette, men forstår at det kan friste for mange. Dette er uansett dyr jakt og utenfor budsjettet til de fleste. Mosambik har malaria de fleste steder og malariamedisiner er anbefalt dersom man vurderer en jaktreise hit.

Jakt i Zambia

Zambia het tidligere Nord-Rhodesia og ligger nord for Sør Afrika, mellom Botswana og Zimbabwe. Her finner du også de berømte Victoriafallene. Det ligger ganske høyt over havet og landskapet er skiftende. Her finner du både sumper, dype daler og høye fjellplatåer. Det har et rikt dyreliv og man finner både «the big five» og en rekke antilopearter tilgjengelig å jakte på her. Zambia har også en sterk bestand av bøffel. En utfordring man skal være klar over dersom man velger en jaktreise til Zimbabwe, er at vi nå befinner oss godt inne i malaria beltet.

Steder man kan jakte i afrika
Afrika byr på mange muligheter for jakt – det vanligste er Sør Afrika, fulgt av Namibia

Jakt i hegn? High fenced? Low fenced eller fritt beitende dyr?

Å jakte i et hegn i Afrika, er ikke nødvendigvis det samme som å jakte i et hegn i andre deler av verdenen. Enkelte jaktfarmer har kjempestore jakthegn som dekker hundrevis av kvadratkilometer, mens andre steder så er det relativt små områder hvor det er gode sjanser for at man vil få en viss følelse av at man jakter i ett hegn. Dersom du skal booke en reise til et sted du ikke kjenner referansene på, så ville jeg sjekket grundig opp på forhånd.

 • Om det finnes mange arter tilgjengelig innenfor et hegn, så er det ofte et tegn på at hegnet er stort. Eksempelvis finnes det 34 forskjellige arter i hegnet jeg skal jakte på nå i April. Det er et gigantisk hegn på ca 150 kvadratkilometer. Altså kommer jeg ikke til å se et gjerde på hele oppholdet.
 • Selv om en outfitter tilbyr jakt på mange arter, så sjekk om det er mye kjøring involvert. De mindre farmene og en del outfittere selger trofeer på forhånd, gjerne ganske billig, og så tilbringer man store deler av oppholdet med å kjøre fra farm til farm for å jakte det viltet man har bestilt.

Et område som er «high fenced» betyr at det er høye gjerder og at farmen eier viltet. Et område som er «low fenced» betyr at det er gjerde rundt eiendommen, men at antiloper osv greit kan hoppe over og komme og gå som de vil. Andre områder er helt åpne og jakten foregår på mange måter helt på dyrenes premisser. Jeg har overhode ingen betenkeligheter med å jakte i store hegn og i Sør Afrika er det vanligst at man jakter på områder med høye gjerder. Det er fortsatt en krevende jakt og dyrene har akkurat like store sjanser der som om de var helt fri så lenge jakten er organisert på en god måte.

For meg er de viktigste kriteriene at;

 • Alle dyrene jeg vil jakte på finnes på samme sted. Orker ikke tanken på å bli kjørt timevis rundt i bil for å komme til nye, små områder.
 • At hegnet jeg skal jakte i er stort nok til at jeg ikke merker at det er gjerdet inn
 • At jakten foregår primært til fots – jeg er sterk mostander av jakt fra bil. Jakten skal foregå på en etisk måte og man skal måtte jobbe for viltet
 • At det ikke skytes fra eller ved bilen er også viktig for meg – men jeg liker som kjent også hjortejakt i bratte vestlandslier, så jeg er kanskje litt spesiell
 • At jeg får en god dialog på forhånd med både outfitter og med PH, slik at vi kan få snakket gjennom hvilke forventninger jeg har til jakten og området

Avskytningsjakt eller såkalt «culling / management hunts» kontra trofé jakt

Dersom du ikke er så veldig opptatt av kvaliteten på troféene eller har et begrenset budsjett, så kan det være et godt alternativ å velge en avskytningsjakt. På engelsk heter dette «culling hunt» eller «management hunt» og da foregår jakten primært på dyr uten perfekte trofeer. Det kan være at et dyr har blitt for gammelt (på samme måte som våre returbukker, så blir trofeene mindre når dyrene bikker middagshøyden), det kan være jakt på hunndyr eller det kan være jakt på dyr som ikke har satt opp et perfekt trofé. Særlig dersom dyrene ikke skal stoppes ut kan dette være et godt alternativ. Jakten kan fortsatt være like spennende og du kan få noen flotte trofeer med deg hjem, selv om de kanskje ikke står til gull. Dette kan uansett være et godt alternativ for å få ned prisen på jakt i Afrika. Det behøver altså ikke koste skjorta – og selv drar jeg nå til Afrika med et veldig begrenset budsjett og tror jeg kommer til å få en prima jakt opplevelse, med en blanding av trofé dyr og noen non-trophy dyr.

De vanligste trofeene ved jakt i Afrika

Plains game

I følge utførselsstatistikken fra Afrika, så er de mest populære trofeene jegerne tar med seg hjem:

 • Impala
 • Wildebeest
 • Kudu
 • Oryx
 • Springbok
 • Blesbok
Impala jakt afrika
Impala er kanskje det mest klassiske trofeet på jakt i Afrika

Impala, Springbok og Blesbok har en ganske rimelig pris, mens wildebeest ligger sånn midt på treet. Wildebeest blir ofte titulert «den fattige manns bøffel». Oryx og Kudu ligger i en høyere prisklasse, men er kanskje de to mest klassiske Afrika trofeene og noe mange jegere drømmer om å ha med hjem, men de koster altså en del kroner. Mange benytter også sjansen til å ta med seg Warthog fordi det er billig – og drømmer du om å skyte en flott dovhjort, så finnes det knapt et billigere sted å gjøre dette enn i Sør Afrika. Prisen på dovhjort i Afrika er latterlig sett med norske øyne.

Jakt på «The big five» – kun for de få utvalgte

For enkelte er det å jakte «de fem store» i Afrika en hemmelig drøm – og det å jakte på farlig vilt kan helt sikkert gi et adrenalin rush uten sidestykke. Samtidig er det store penger i disse for lokalsamfunnet og for at vi fortsatt skal ha en levedyktig bestand av disse artene, så er det viktig at de også har en økonomisk verdi. Så lenge det finnes folk som er villig til å betale fantastisk mye penger for å jakte på en art, så er det samtidig en garanti for at man tar vare på den og at den forvaltes på en sunn måte.

 • Løve
 • Elefant
 • Leopard
 • Nesehorn
 • Bøffel

Personlig har jeg kanskje en hemmelig drøm om å jakte bøffel en gang, selv om jeg nok har innsett at sjansen for at jeg skal få oppleve det er ganske liten. Skal du jakte farlig vilt, så gjelder det for øvrig særskilte regler i forhold til kaliber.

Anbefalte kaliber og ammunisjon for jakt i Afrika

Afrikansk vilt kan være hardskutt og det er viktig å sette seg litt inn i skuddplassering før man drar ut på tur. Det er greit å tenke på at hver gang du drar i avtrekkeren i Afrika, så koster det noen kroner. Påskutt dyr skal betales for dersom trackeren finner blod – og de er gode på å finne blod..

Det er ikke uvanlig at skyteavstanden i Afrika er lengre enn man er vandt til her hjemme i Norge og det er greit å øve på å skyte på 200 meter stående med skytestokk før man drar hjemmefra. Du vil oppleve at PH’n setter opp skytestokken når han mener at ting er klart og innenfor den avstanden dere har avtalt på forhånd (anbefaler sterkt å avtale maksimums avstand før dere drar ut om morgenen). Husk bare at det er opp til deg om du vil skyte eller ikke. Det at PH’n roper skyt, betyr ikke at du må skyte. Akkurat som andre steder, så er et dårlig treff med tungt kaliber også lite til hjelp på Afrikansk vilt. Fordi skyteavstanden av og til kan bli lang, så er det også en fordel om du har et kaliber med en flat kulebane og kuler med gode ballistiske egenskaper.

Det beste kaliberne for jakt i afrika er kaliber som 300 Winchester Magnug, .338 Lapua Magnum, 7 mm Remington Magnum, 30-06 eller minimum .308. Disse rekker greit dersom man skal jakte antiloper eller såkalt «plains game». Dersom man skal jakte større vilt, så vil det kreve kraftigere kaliber og dersom man skal jakte farlig vilt, så er minimum kaliber .375 H&H Magnum. I Sør Afrika er krav til kaliber for farlig vilt regulert ved lov – jeg er usikker på hvordan det er i andre Afrikanske land.

Anbefalte kuler for jakt i Afrika kan være Swift A-Frame, Woodleight, Barnes X, Nosler Partition eller Accubond, Hornady ELD-X eller tilsvarende, litt avhengig av hva du skal jakte. Sjekk at det er kuler som er litt «tøffe» og så tenker jeg selv at det er greit at de flyr godt. Om du skyter på 200 meter, så er det ingen kuler som har noen særlige problemer. Utfordringen er dersom du skadeskyter og må ta et oppfølgingsskudd på 400 meter. Da er det greit at kulene også har en god kulebane. My two cents – det er sikkert mange som har andre favoritter.

Pris på jakt i Afrika

Prisen på jakt i Afrika avhenge dels av hvor mye av jobben med planlegging og gjennomføring av reisen du er villig til å ta selv – og dels av hva og hvor du skal jakte. Dersom du ønsker å gjennomføre en jaktreise uten at det koster noe særlig mer enn en litt dyr jakt her hjemme, så er det fult ut mulig og noe jeg selv gjør nå i April. Du kan lese mer om hvordan jeg planlegger min drømmereise til Afrika, uten at det koster skjorta her. Jeg skal innrømme at jeg selv aldri har sett behovet for å betale ekstra for at noen andre skal planlegge noe for meg.. planleggingen er jo tross alt halve moroa.

Ved hjelp av Internett og sosiale medier, så er det ganske enkelt å gjøre research og finne frem til flotte områder hvor jakten selges til en attraktiv pris. Neste skritt er å gjøre en kvalitetssjekk på disse områdene og så bestille jakten. Du får normalt sett hjelp til å ordne papirer til innfortolling av våpen og de fleste outfittere vil også ta hånd om trofeene for deg og sørge for at du får det sendt hjem til din adresse i Norge.

Det er også mulig å bestille via arrangører av jaktreiser og de beste jaktreiseselskapene leverer topp opplevelser, hvor du ikke behøver tenke på noe særlig selv. De har da som regel vært nede og sett på områdene på forhånd og de tar hånd om trofé håndtering osv – men de tar seg også betalt.

Det er mulig å bestille pakkereiser, hvor det er inkludert noen dyr – eller du kan jakte på en prisliste som viser hvilke dyr som er tilgjengelig. Fordelene med å jakte på en prisliste er at det blir mindre stress og press når jakten starter. Alle dyr som er «forhåndsolgt», må PH’n eller Outfitteren levere på og det gjør kanskje at det blir noe mere stress eller at det er større sjanse for at man fraktes rundt til områder hvor viltet er «lett tilgjengelig».

Det er altså litt vanskelig å svare på hva det koster å jakte i Afrika. Men jeg kan si at mitt budsjett for den turen jeg tar nå i April er omkring 10.000 kroner for jakt og opphold. Da jakter vi 5 dager 2:1 og vi er til sammen 7 dager på farmen. I tillegg har jeg tenkt til å skyte en Impala, en Sprinbok, en Blesbok og kanskje en Kudu – og så har jeg en liste på noen andre dyr jeg vurderer dersom muligheten byr seg. De første 3 dyrene koster omkring 5000 kroner totalt (da snakker vi flott trofé kvalitet) – mens Kuduen alene kan komme til å koste det dobbelte. Men altså kommer jeg i mål for et sted mellom 13 og 20 tusen kroner. I tillegg kommer kostnader til eventuell preparering og hjemsendelse av trofeer.

wildebeest i afrika
Wildebeest er også kjent som fattigmanns bøffel og et spennende dyr å jakte på

Slik planlegger du jaktreisen til Afrika

Jeg har tidligere skrevet en ganske detaljert guide om hvordan jeg går frem når jeg planlegger jaktreiser. Du kan lese denne guiden her og den vil gi deg mesteparten av informasjonen du trenger, enten du skal jakte i Sør Afrika, Namibia eller Zimbabwe.

Les guiden min: Slik planlegger du en rimelig og vellykket jaktreise

For at du skal få en best mulig opplevelse, er det greit å ta stilling til:

 • Når på året vil du reise? Det er forskjellige årstider også i Afrika og temperaturen kan svinge veldig fra periode til periode. Det kan være kjedelig å jakte dersom det er alt for varmt eller dersom turen regner bort. Altså er det kanskje greit å styre unna sommeren (husk at det er vinter her når det er sommer der) og det kan være greit å styre unna regntiden når man skal på jakt.
 • Hvor vil du reise? De forskjellige områdene har forskjellig natur og forskjellig tilgang til vilt. Start med å bestemme deg for hva slags vilt du vil jakte på og hva slags natur du ønsker se. Er det greit med malaria i området, eller vil du ha et trygt alternativ? Hva med tilgang til sykehus og helsevesen? Infrastrukturen er bedre i Sør Afrika og du slipper bekymre deg for malaria, men kanskje er vil naturopplevelsen og det å være helt «off grid» være større andre steder? Hva er viktig for deg?
 • Hvor stort er budsjettet ditt? Hva skal jaktreisen koste? Noen områder er dyrere enn andre og du må vurdere om du vil spare ett ikke ubetydelig beløp på å arrangere turen selv (direkte kontakt med outfitter) eller om du ønsker forholde deg til en profesjonell turoperatør.
 • Snakk med PH / Outfitter om hva du forventer før du booker. Ikke stol blindt på at noen andre har sjekket opp. Det som kan være en manns drømmejakt, kan være ditt mareritt. Eksempelvis er det å vente i hjel et dyr (typisk elgjakt) eller det å bli kjørt rundt i en Jeep noe som frister meg omtrent like mye som å se på maling tørke. En forventningsavklaring er altså på sin plass.
 • Sjekk referanser fra tidligere gjester. Var de fornøyd? Hvordan var området? Hvordan foregikk jakten? Hvordan oppførte PH’n seg? Om du kan finne en jeger som ikke hadde «stang inn» hele tiden, så er det kanskje en enda mer troverdig referanse – eller kanskje er det en annen nordmann som har vært der før som du kan få snakket med?
 • Ta stilling til om du skal jakte med eget våpen – eller om du vil leie rifle i Afrika. De fleste outfittere gir deg muligheten til å leie våpen og det kan gjøre flyreisen enklere.
 • Start på en pakkeliste. Du kan se min egen pakkeliste for jakt i Afrika her.

Les mer: Pakkeliste for jakt i Sør Afrika

Tips: Få filmet jakten – det koster mindre enn du tror!

En jaktreise er et minne for livet og en stor del av gleden med jakt, er å kunne se tilbake på fantastiske opplevelser med gode minner i ettertid. Det er noe eget ved å kunne se gode situasjoner om og om igjen på film. Å kunne vise det frem til venner – og ikke minst å få se hva dine venner opplevde da de var på jakt. Ettersom kamerautstyr har rast i pris, så koster det ikke lengre noe særlig å få laget en profesjonell film av jakten din. Jeg tuller ikke – når vi skal til Afrika nå, så betaler vi 330 Euro per dag for å ha en profesjonell kameramann med på turen. Han stiller da med høykvalitets kameraer, samt droner som kan skaffe luftfoto av området, terrenget og stedet vi bor. I tillegg bor han sammen med oss og filmer måltider, planleggingen av jakta og samtalen rundt leirbålet. Til slutt klipper han det sammen til en ferdig film som vi får til odel og eie i etterkant. Deler du kostnadene på alle jegerne (vi har booket ham i 3 døgn), så er det omtrent 2000 kroner per person. Det er ikke mye å betale for å forevige en fantastisk opplevelse med gode venner.

Etter mye research fikk vi anbefalt Martin Müller fra African Sun Productions (siden laster sakte). Han har filmet mye for TV og han har laget en rekke filmer om jakt i Afrika. Anbefaler dere å ta en titt på hjemmesiden hans og sjekke ut kanalen hans på YouTube. Der ligger det masse kule filmer (helt gratis) fra jakt i Afrika. Bra inspirasjon er det også!

De beste arrangørene av jaktreiser

Jeg hevder hardnakket at jeg tror at den beste arrangøren av jaktreiser er deg selv, rett og slett fordi du vet hva du vil oppleve og du ønsker ikke å overlate ting til tilfeldighetene. Jeg og mange med meg bruker ofte Rainsford Hunting som utgangspunkt for å planlegge jaktreiser. Det er online portal som tilbyr direkte kontakt med noen hundre outfittere rundt om i verdenen og da slipper du fordyrende mellomledd. Men når det er sagt, så er du selv nødt til å ta jobben med referansesjekk dersom du velger å arrangere reisen selv. Det tar litt tid og drar du til et sted du ikke har referansesjekk på, så er risikoen større enn om du reiser til et sted flere andre jegere har besøkt før deg.

Rainsford Hunting

Internasjonal Jaktportal som tilbyr direkte kontakt med lokale farmer. Her er det ingen fordyrende mellomledd og du avtaler selv hva slags jakt du ønsker direkte med PH, Outfitter eller farmen. Men husk at du bør sjekke referanser fra tidligere jegere på forhånd. Gjør du det er sjansen stor for at du sparer mye penger.

Dersom du ikke ønsker å arrangere selv, så kan du sjekke ut noen av disse jaktreiseselskapene:

Opplev Verden

En anerkjent turoperatør som har spesialisert seg på jaktreiser og har god erfaring med jakt til store deler av verdenen. Kjenner flere som har jaktet med dem og hatt gode opplevelser. Disse selger jakt til både Sør Afrika, Namibia, Botswana, Mosambik, Zambia og Zimbabwe.

Myllas Jaktreiser

Myllas Jaktreiser tilbyr jakt i Sør Afrika og i Namibia. Jeg har ikke reist med dem selv og har egentlig ikke noen andre råd å komme med enn at du må sjekke referansene fra tidligere jegere de har hatt på disse stedene selv.

Aurora Jaktreiser

Dette er et dansk reiseselselskap, som også har en norsk avdeling. De tilbyr jakt til Sør Afrika, Namibia, Zimbabwe. De har en egen side for norske jegere på Facebook.

Safari Max AS

Denne turoperatøren kjenner jeg egentlig veldig lite til, men de tilbyr en rekke pakker. Anbefaler at man sjekker referanser og erfaringer fra andre jegere før man booker.

XXL Adventure

XXL Adventure tilbyr «pakkereiser» til Sør Afrika og Namibia. Som alt annet på XXL så er det rimelige priser og jeg vil tro stort volum.

Diana Jaktreiser

Stor og anerkjent dansk aktør som tilbyr jaktreiser til de fleste destinasjoner i Afrika, inkludert Zimbabwe, Namibia, Sør Afrika, Mosambik, Tanzania, Uganda, Zambia mfl.

 Program for min egen tur til Afrika med Woodlands Safari i 2018

Som nevnt drar jeg til Afrika i April 2018. Jeg skal dra sammen med fire venner og vi drar for å feire min 40 års dag. Vi startet planleggingen av denne turen for over ett år siden og vi vurderte ganske tidlig flere mulige alternativer. I første omgang stod valget mellom Namibia og Sør Afrika, men jeg var vel ganske bestemt på at det var Sør Afrika jeg ville til og da helst the Eastern Cape, som jeg har besøkt tidligere og som jeg synes er et helt fantastisk sted.

Sjekk hjemmesiden til Woodlands Safari her: Woodlands Safari

Ved hjelp av Frederik Bulow i Rainsford Hunting fikk vi kontakt med Keith Gradwell, som driver Woodlands Safari. Han har jobbet med nordmenn siden tidlig på 2000 tallet og var i en lengre periode ansatt av den norske stat for å ta hånd om jaktfarmen som ble konfiskert etter den berømte «Vannverket skandalen», hvor AS Norge plutselig endte opp med å eie en av de største farmene i Sør Afrika. Uansett – Keith virket som en fornuftig fyr og vi startet en dialog.

I dag driver Keith med skreddersøm av jaktreiser – det vil si at han disponerer flere store områder av høy kvalitet og hvor vi sammen vurderte forskjellige muligheter, før vi til slutt havnet på ett område mellom Porth Elizabeth og East London – og et stykke nordover. Det ligger omtrent 2 timer å kjøre fra flyplassen.

Vi drar fra Norge den 21. april og lander i Sør Afrika på morgenen den 22. I Johannesburg har vi satt av god tid til tollklarering av våpen, før vi flyr videre til East London hvor vi blir hentet i en buss av Keith.

Søndag kveld blir det grillfest og planlegging av jakten. Da skal vi også møte Martin Müller som skal filme oppholdet, samt våre proffesional hunters. Vi har opprettet en gruppe på Facebook for hele gjengen (både de som bor i Afrika og de som bor i Norge), så det blir spennende å treffe de man har snakket med i en lengre periode ansikt til ansikt.

Mandag til fredag skal vi jakte. Farmen vi skal jakte på er som tidligere nevnt veldig stor, så vi kan jakte på totalt 34 arter uten å forlate området. Det betyr at vi slipper bekymre oss for å stå grytidlig opp og bli kjørt rundt fra område til område. Keith har hele tiden vært tydelig på at «jakt foregår til fots – og man skal jobbe for muligheten til å felle et flott trofé» og det passer oss fint.

Vi har booket 2:1 jakt – ikke fordi prisforskjellen var særlig stor. Det kostet faktisk bare 500 kroner ekstra om vi ville jaktet 1:1 alle sammen, hele uken, men fordi vi er litt sosialt anlagt. Det er mye morsommere å dele en opplevelse med gode venner enn å oppleve det alene. Det gir også muligheten til å ha en backup shooter dersom behovet skulle være der.

Lørdag bærer turen hjemover igjen og vi lander i Norge søndag morgen.

Vi betaler i underkant av 10.000 kroner for hele oppholdet, inkludert transport til og fra flyplassen og vi har valt å jakte på en avtalt prisliste. Siden vi har forhandlet direkte, så har vi fått en ganske hyggelig prisliste. Vi betaler vel drøye 1000 kroner for en warthog, mens impala ligger på omkring 2000 kroner. Springbok, Blesbok osv ligger et sted midt i mellom disse.

Jeg skal selvfølgelig skrive en full rapport fra oppholdet hos Woodlands Safari og Keith Gradwell når jeg kommer hjem. Jaktfilmen som Martin fra African Sun Productions skal jeg også dele –  og i mellomtiden så må dere gjerne følge med jakten direkte via min Instagram konto.

Følg reisen på Instagram her: www.instagram.com/bukkefall

Har dere tips til forbedringer av denne artikkelen, så hører jeg gjerne fra dere i kommentar feltet nedenfor. Takk for hjelpen!

/Marius

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *