Guide til Afrikajakt: Klær og pakkeliste for Jakt i Sør Afrika

I forbindelse med at jeg planlegger min jaktreise til Woodlands Safari i Afrika, så holder jeg på med en pakkeliste. Tenkte jeg skulle dele noen vurderinger og hva slags klær jeg tar med meg når jeg skal på jakt i Afrika, i håp om at enten noen minner meg på noe jeg har glemt, eller at den kan fungere som inspirasjon for andre jegere på et senere tidspunkt.

Om du vil lese mer om jakt i utlandet, så har jeg laget en Guide til Jakt i Afrika som du kan lese her.

Klær for Jakt i Afrika

Farmen jeg skal jakte på tilbyr vask av klær, så det er begrenset hvor mange skift jeg trenger. Jeg behøver altså ikke pakke så veldig mange ting, viktigere er det kanskje at de klærne jeg har med dekker det praktiske behovet jeg har der nede.

Faunaen i Syd Afrika er ganske annerledes enn her hjemme på berget og til tross for at Syd Afrika ikke har noe forbud mot kamuflasjeklær, så tenker jeg at det kan være greit å ta hensyn til at disse fargene er belastet når man skal jakte i Afrika. I mange land er det også forbudt – så skal du et annet sted enn Syd Afrika, så må du sjekke opp hva som er lov å bruke på jakt.

Vanlige farger for jakt i Afrika er grønt, brunt eller kaki. Fjellet, jorden og terrenget går oftere i mørkere nyanser enn her i Norge. Lyse farger er ikke å anbefale. De som har vært på jakt eller safari i Afrika tidligere, vet at terrenget og vekstene kan være ganske røffe, så det er lurt å velge litt robuste klær. Som på all jakt er det viktig at klærne er lydløse.

Fordi temperaturen svinger betraktelig gjennom døgnet, så er det smart å tenke på at man skal kle på seg lagvis. Det er fort kaldt om morgenen – mens på ettermiddagen kan det være stekende varmt. Jeg skal jakte på the Eastern Cape i Sør Afrika på en årstid hvor det kan forekomme en del regn, så en regnjakke er også aktuelt å ha med i bagasjen, men GoreTex utstyret forblir hjemme. Jeg har god tilgang til å teste utstyr for Härkila, så valget mitt bærer naturligvis preg av at jeg får lov til å drive produkttesting for disse.

Foreløpig er dette planlagt å ha i sekken:

 • 2 x myke jakt bukser – i khaki, medium brunt, oliven grønn eller tilsvarende
 • 1 x shorts med mange lommer til jakt
 • Ett sett ullundertøy
 • 4 par sokker / boksere
 • 3 t-skjorter til bruk på jakt
 • 1 genser
 • 1 lett jakke (regntett)
 • 1 hatt og 1 caps
 • Belte
 • Vanter og lue (fordi jeg skal dit i en kjølig årstid)
 • Solbriller og solkrem
 • Litt fritidsklær til bruk i campen og på kvelden
 • Badebukse
 • Toalettsaker

I bildet nedenfor kan dere se fargene jeg har valgt på klærne jeg pakker med meg for å jakte i Afrika. Som nevnt tester jeg produkter fra Härkila og har naturlig nok da også med meg klær fra denne leverandøren. Hensikten med illustrasjonen er å vise fargene. Så lenge klærne er komfortable og lydløse, så fungerer sikkert andre merker helt utmerket også.

I April kan det fortsatt være kaldt om morgenen, så jeg må ta høyde for det. Er det noen som ser noe jeg har glemt, så skrik ut! Kjipt å komme hele veien til Sør Afrika før jeg oppdager det.

Les også: Slik starter jeg planleggingen av jaktreisen til Afrika

Sko for jakt i Syd Afrika

Afrika har en vegetasjon som ikke er særlig tilgivende i forhold til sko når man skal på jakt.. enten så har du tøffe nok sko, eller så har du et problem. Det er viktig at skoene er godt inngått på forhånd – særlig om du velger lærstøvler. Et hett tips om du har slurvet med å gå inn skoene før du drar på jakt, er å ha en tynn nylonsokk innerst (du vet en slik jentene bruker til pynt). Det gjør underverker.

Hvorvidt du vil ha høye sko (snake shoes..) – eller om du går i lave sko blir opp til deg. Jeg tenkte bruke PH skoene til Härkila. Det er et par ganske høye jaktstøvler og har en membran av GoreTex Surround, som gjør at de puster ganske mye bedre enn tradisjonelle GoreTex jaktstøvler. Tror det passer fint på jakt i Afrika. De er samtidig lette – og de er godt beskyttet mot skarp vegetasjon ved at man har en heltrukken beskyttelse rundt nedre del av skoen.

Sko til jakt i afrika
Harkila PH Range GTX 8 er skoen jeg kommer til å bruke på jakt i Afrika

Mange bruker også gamasjer for å unngå at ting faller ned i skoene. Jeg tenkte egentlig droppe det. Hva tror dere?

Annet utstyr for jakt i Afrika

 • Viper Flex skytestokk
 • En kompakt og liten ryggsekk
 • Speilreflekskamera med ekstra minnekort
 • Håndkikkert med avstandsmåler
 • En liten kniv
 • Hodelykt med ekstra batterier
 • Innsektsmiddel

Ha en komplett håndbagasje!

Det hender at bagasje blir forsinket – og det er kjipt om den første dagen blir ødelagt fordi bagasjen er forsinket. Ett veldig godt råd, er å sørge for at du enten har på deg, eller i håndbagasjen nok av de riktige klærne til at du kan dra «rett på jakt», uten å vente på bagasjen. Det vil si at du reiser i lette jaktstøvler, du har håndkikkerten i håndbagasjen og jakka egner seg like godt på flyplassen som på jakt.

Kommer du på noe jeg har glemt, så blir jeg veldig glad for tips!

Jakt i sydafrika
Jakt i Sør Afrika kan by på noen fantastiske opplevelser

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *