Guide til valg av kikkertsikte for rifler – gode tips og råd for valg av optikk

Et godt kikkertsikte er like viktig som en presis rifle. Men hva er et godt kikkertsikte og hvordan velger du riktig sikte for deg? Hvilke alternativer har du? Hva skal et kikkertsikte koste? Hvordan monterer du et kikkertsikte og hvilket kikkertsikte er best for deg? Alt dette er viktige spørsmål å sette seg godt inn i på forhånd. Et topp kikkertsikte er en investering du skal ha glede av i mange år og tanken med denne guiden er å ta deg gjennom alt jeg har lært om temaet i mitt samarbeide med Leica de siste årene.

Hva er et kikkertsikte

Som jeger er god optikk ditt viktigste hjelpemiddel for å skyte bedre og få mer ut av jakten. Kikkertsiktet fungerer på samme måte som en vanlig kikkert, men det er beregnet for bruk av bare ett øye. Inne i kikkerten sitter trådkorset (også kalt retikkel) og dette er siktepunktet. Dette kan justeres både vannrett og loddrett for å justere treffpunktet. Et kikkertsikte kan ha forskjellig forstørrelse og lysåpning. Hva som er riktig valg av sikte for deg, avhenger av hva du skal jakte.

Alternativer til kikkertsikte

Ovenfor har jeg enkelt forklart hva et kikkertsikte er, men det finnes også alternativer til å montere et vanlig kikkertsikte. Når man snakker med de som driver med konkurranseskyting, så bruker de noe som heter et Dioptersikte. Det er egnet for banebruk og ikke noe som normalt egner seg på jakt.

Rødpunktsikter er en annen variant som kom på markedet for noen år siden. De fungerer ved at man projiserer et lyspunkt på en glassplate inne i siktet og for brukeren så oppleves det som om dette punktet er plassert på viltet. Disse siktene har primært sin styrke på vilt som er i rask bevegelse eller som er veldig tett på. Det gjør det også enklere å holde begge øynene åpne når man skyter. De mest kjente produsentene er Aimpoint, Tasco og Docter.

Mauser med rødpunktsikte
På min gamle Mauser fra 1938 i kaliber 9.3×57 har jeg et rødpunkt sikte fra Aimpoint.

De viktigste elementene når du skal kjøpe et kikkertsikte

Forstørring og lysåpning

De fleste kikkertsikter i dag har justerbar zoom – mens lysåpningen er fast. Produsentene oppgir dette tidlig i modellbetegnelsen. På eksempelvis Leica  Fortis 6 2-12×50, så er forstørrelsen justerbar og går fra minimum 2 ganger forstørrelse, til maksimum 12 ganger forstørrelse. Tallet 50 beskriver lysåpningen i kikkerten i millimeter. Det er enkelt forklart diameteren på den fremre linsen på kikkerten – også kalt objektivet.

Kikkertsikte Leica med 50 mm llysåpning
Leica Fortis er en av mine favoritter. Den har 6 ganger zoom og variabel forstørrelse

På korte hold eller på vilt i bevegelse, så er det åpenbare fordeler med lav forstørrelse – mens på lange hold og stillestående vilt, så kan det være greit å ha muligheten til å zoome litt mer inn. I de fleste jaktsituasjoner, så er det min erfaring at jeg har siktet stilt inn på mellom 4 og 8 ganger forstørrelse.

Coating

Selv om de fleste kikkertsikter i dag har en eller annen form for coating på linsene for å forhindre dugg og vanndråper, så er det i praksis stor forskjell på kvaliteten og på hvor effektiv denne coatingen er. Med kikkerter fra de beste produsentene, som Swaroviski, Leica og på de dyreste Zeiss modellene, så er det ikke et problem å jakte uten linsebeskytter selv i øsende regnvær. Jeg har også et par andre kikkertsikter i et prisnivå et par hakk under, hvor jeg er avhengig av linsebeskytter og en serviett i lomma når det regner. En god coating er for meg essensielt når jeg skal velge kikkertsikte. Dersom du vil lese mer om coating på linser, så kan du eksempelvis lese om AquaDura coating her.

Retikkel

Retikkel kalles også trådkors av mange her i Norge. Det finnes en rekke forskjellige designs på disse. Jeg, som de fleste andre norske jegere foretrekker retikkel 4A. Det gir noen åpenbare fordeler:

 • Tynnere øvre stolpe gir et bedre syn av viltet
 • Relativt kraftige stolper i det horisontale og nedre vertikale planet gjør at det er mer egnet til bruk i skumring
retikkel leica 4 a
Et veldig populært retikkel er Leica’s 4 a

Et godt kikkertsikte har trådkorset liggende i andre bildeplan. Da unngår du forstørrelse av trådkorset når du zoomer inn og det gir store fordeler ved skudd på lengre hold, der trådkorset lett ellers ville dekke store deler av treffområdet. På mindre avanserte kikkertsikter, så ligger ofte trådkorset i første plan, altså foran zoom funksjonen. Når du zoomer inn på viltet, så zoomer du samtidig inn på trådkorset.

Det finnes for øvrig mange kvalitetsnivåer på retikkel også. Selv om de ser ganske like ut, så er det stor forskjell i hvor stabile de er i praksis.

Mange kikkertsikter har også muligheten til å ha et opplyst, rødt punkt i trådkorset som markerer treffpunktet. Dette gir noen åpenbare fordeler når det er litt dårlig lyst. Et sort retikkel, som holdes mot et mørkt vilt i dårlig lys, vil være veldig vanskelig å se. Retikkelet kan belyses på to måter. Enten er det selve korset i midten som er opplyst, eller så er det en liten prikk eller ring i midten. Det er fort gjort å bli blendet og jeg anbefaler så lav styrke på lyset så mulig. Derfor blir også kvaliteten og skarpheten på lyset, samt lysstyrken og at den er justerbar, viktig.

Siktelinje og plassering av øyet – hvor tilgivende er siktet

De fleste jegere har på et eller annet tidspunkt holdt i en riflekikkert som ikke er montert på ei børse. Da vet dere hvor vanskelig det kan være å se gjennom kikkerten, fordi det oppleves som mye skygge og det kan være vanskelig å finne senter av siktelinja. De beste produsentene har laget forskjellige løsninger for dette, og igjen har Leica, etter min mening, funnet den beste løsningen med sin Magnus serie. Det er utrolig enkelt å finne målet når du sikter. Men akkurat på dette punktet, så tror jeg det er best om du selv tar turen innom en forhandler og ber om å få prøve. Du vil raskt merke forskjellen – og i forbindelse med praktisk jakt, så utgjør denne et hav av forskjell.

Kulebanekompensator

Kikkertsikte med kulebanekompensator
Kulebanekompensatoren (ASV) sitter på toppen av kikkertsiktet og gir muligheten for perfekte treff også på lange hold

Noen kikkertsikter kan også leveres med en kulebanekompensator. Dersom du ikke planlegger å skyte på hold som er noe særlig mer enn 100 meter, så ville jeg ikke vurdert dette. Dersom du innimellom har muligheten for å ta liggende skudd, med støtte fra en to-fot eller ryggsekk så melder lett behovet seg. Selv om jegerprøveboken er ganske kategorisk i å trekke en maksimumsgrense på 100 meter for skudd på hjortevilt, så vil de fleste med litt trening og med god støtte, kunne skyte sikkert på vesentlig lengre hold. Da kommer kulebane og kulens fall raskt inn i bildet. Det skjer veldig mye med en kule fra 150 og ut til 200 meter – og et «godt skudd» kan ende med å gå rett i beinet til viltet om du ikke tar hensyn til kulebanen. Jeg bruker selv kulebanekompensator på kikkerter med mulighet for stor forstørring.

Hvorfor er god optikk viktig?

I forbindelse med Skumringsjakt, motsol, vakjakt eller måneskinnsjakt er god optikk alfa og omega. Felles for alle disse jaktformene er at det er utfordrende lysforhold. I praksis er det veldig stor forskjell på linsekvaliteten til de forskjellige produsentene. Der en kikkert fortsatt er klar og gir gode jaktmuligheter, så vil en annen kikkert oppleves så mørk og uten kontrast at jakten må avbrytes. Fordi jeg har god optikk, så får jeg i praksis skytelys vesentlig før mange venner om morgenen – og jeg har skytelys vesentlig lengre på kvelden. Dette er de periodene på døgnet hvor viltet er mest aktivt og hvor det eksponerer seg på åpne flater. På samme måte så slipper jeg miste skuddmuligheter fordi linsene har dugget ned eller fordi det ligger regn på linsene. Dermed gir altså utstyret mitt meg flere skuddmuligheter og til slutt flere fall, enn om jeg hadde valgt rimeligere kikkerter.

Jakt er en dyr hobby. Vi tar oss fri fra jobben, mange betaler dyrt for å leie jakt og det går ofte lenge mellom hver gang man har en skuddmulighet. Da er det synd om det blir utstyret ditt som gjør at du drar hjem tomhendt.

Dette må du tenke på når du skal kjøpe kikkertsikte

Det første du må ta stilling til når du skal kjøpe et kikkertsikte, er hva slags jakt det skal brukes på. Dersom du kun skal bruke det på elgjakt og i skogen, så trenger du et helt annet sikte enn eksempelvis reinsdyr eller hjortejegeren. Skal du kun jakte på dagen – eller vil du ha muligheten for å bedrive skumringsjakt også? Hvor langt hold skal du kunne skyte på?

Om lysåpning og skumringsjakt

Dersom du skal jakte i lite lys, så trenger du et sikte med en stor lysåpning. Minimum 50 millimeter – gjerne 56 millimeter. Jeg ville valgt minimum 50 mm lysåpning dersom jeg visste at jeg skulle bruke det på snikjakt etter rådyr, hjort ol – og jeg ville valt 56 millimeter dersom jeg skulle bruke det på måneskinnsjakt eller til nattejakt etter eksempelvis hjort eller villsvin. Ulempen med en stor lysåpning, er at kikkertsiktet ofte blir både dyrere og tyngre.

Kikkertsikter for rådyrjakt, hjortejakt og reinsdyrjakt  – samt skudd på lange hold

Både på reinsdyrjakt, rådyrjakt og hjortejakt så opplever jeg ofte et behov for å strekke distansen litt. På reinsdyrjakt kan landskapet gjøre det «umulig» å komme tett innpå viltet og likeledes kan det på hjortejakt være at hjorten står slikt plassert at litt lengre skudd blir nødvendig. Rådyr er såpass små at det er ofte jeg skrur zoomen ganske høyt opp for å se tydelig. Samtidig er dette vilt som ofte jaktes i dårlig lys. Her ville jeg gått for minimum 50 mm lysåpning – og jeg ville hatt muligheten for å zoome opp til i hvert fall 12 ganger forstørrelse, gjerne mer.

kikkertsikte med stor lysåpning
Skal du jakte i dårlig lys, er det stor hjelp med god optikk med stor lysåpning

Kikkertsikter for tradisjonell elgjakt

Min opplevelse av elgjakt, er at man har veldig varierte poster. Noen ganger havner man på et myrdrag hvor det kan bli ganske lange hold, mens andre ganger får man en trang post i skogen. Altså trenger du litt fleksibilitet i forhold til zoom. Men hvorvidt det veldig ofte er lys som er utfordringen på elgjakt, kan vel diskuteres og dermed er det kanskje riktig å velge et sikte med en lysåpning på 42 millimeter.

Kikkertsikter for drivjakt

Om du skal på drivjakt, så er kanskje det viktigste å fokusere på hvor stort synsfelt kikkerten gir deg. De beste kikkertene for drivjakt i dag, gir deg et effektivt synsfelt på i overkant av 40 meter. Det er heller ikke særlig lange hold, så du har ikke behov for noe særlig forstørrelse. Det du trenger er et sikte som gir god oversikt og hvor det er lett å følge dyrene og avgi et sikkert skudd. Et eksempel på et sikte for drivjakt er Leica Magnus 1−6.3×24 i

Finnes det et allround kikkertsikte?

Om jeg kun fikk lov til å eie ett kikkertsikte, så tror jeg kanskje jeg ville valgt Leica Magnus 1.8–12×50 i. Det er ganske kompakt, men har samtidig en 50 mm objektiv linse som slipper inn nok lys til at det fungerer greit på skumringsjakt.

Zoom området med en minimums forstørrelse på 1,8 gjør at det vil fungere helt fint på elgjakt og drivjakt – samtidig som om det er mer enn kraftig nok zoom til at man kan skyte på ganske drøye hold med litt trening. Kvaliteten på linser og retikkel er helt i verdensklasse – og det er veldig lite utsatt for å man opplever vignett (den sorte skyggen man ofte ser i kikkerten) som et problem.

Slik monterer du et kikkertsikte

Det finnes et stort utvalg av klakker og montasjer. Selv om det veier litt mer anbefaler jeg gode stålmontasjer. Det er viktig av de er presise, og ikke har skjevheter og dessverre finnes det mye rart på markedet. En del montasjer, spesielt de tyske, er høye, mens fokuset i Norge ofte er å få montert kikkerten så lavt som mulig! Det viktige er å få festet klakkene godt med Loctite og ordentlige skruer, samt å få vatret opp kikkerten korrekt. Skru til skuene jevnt. Jeg anbefaler at man får gjort dette hos en børsemaker. Da tester han treffpunktet med en Collimator slik at man i hvert fall er noenlunde på målet når man skal teste for første gang!

Sauer Universal Mount
Sauer Universal Mount gjør det enklere å montere kikkertsiktet

Til enkelte moderne rifler, som eksempelvis Sauer 404, så finnes det «plug and play» montasjer som er enkle å ta av og på. Det gir en stor fordel fordi du kan ha flere kikkertsikter til samme rifle, uten at du må tenke på å skyte inn om igjen når du skifter kikkert. Eksempelvis har jeg både et drivjaktsikte og en Leica Magnus 2.4-16×56 til min Sauer 404. Å skifte fra det ene til det andre, tar meg ikke mer enn 15 sekunder.

Om det ikke finnes noen ferdig avtagbar montasje til din rifle, så finnes det også løsninger som er tilpasset de fleste rifler. På min Sauer 200 Jakt, så har jeg eksempelvis en sving montasje fra EAW.

Innskyting av rifle og justering av kikkertsikte

Å være helt sikker på at skuddene sitter der de skal, er viktig for at du skal være trygg når du avgir et skudd på levende vilt. Derfor er det viktig å ikke slurve med innskytingen. Jeg skyter alltid 3 skudd enten liggende eller fra benk for å verifisere at jeg har en tett samling og eliminere risiko for dårlig avtrekk før jeg starter med å skru.

Jeg velger også å alltid skyte inn på 100 meter. Vet at mange mener at 30 meter gir omtrent samme treffpunkt, men det avhenger av en del flere faktorer, så hold deg til 100 meter.

Innskyting av rifle
Om jeg kan, så skyter jeg helst inn rifla fra benk.

Når jeg har skutt en 3 skuddserie, så justerer jeg kikkerten etter middeltreffpunkt og tar en ny 3 skuddserie for å sikre at samlingen sitter der den skal. Om jeg ikke har kulebanekompensator på kikkerten, så velger jeg som regel å ha senter av samlingen 4 cm over sentrum på 100 meter. Det gir meg noe ekstra slingringsmonn med tanke på avstand uten å måtte tenke på å holde høyt.

Hvor ofte skal du skyte inn?

Jeg skyter alltid inn når det er en mulighet for at ting kan ha endret seg og alltid når jeg:

 • Skifter ammunisjon
 • Har gitt fra meg våpenet, eksempelvis ved flyreiser og det er en risiko for at våpenet har fått et støt
 • Har falt i terrenget og kikkerten kan ha fått et slag

Papp lyver ikke. Temaet om man kan stole på elektronikk når man skal skyte inn er omdiskutert og mange er nok uenig med meg når jeg sier at papp er tingen. Men i år opplevde jeg for første gang vesentlig avvik mellom innskyting på elektronisk skive og på papp – og da er valget enkelt for meg. 3,5 centimeter avvik på 100 meter er kanskje ikke så mye, men dobler du holdet, så begynner det å ha en betydning.

Vedlikehold og rens av kikkertsikte

Ikke engang verdens beste kikkertsikte er noe særlig tess om linsene er dekket av skitt, men til tross for dette, så er det ganske ofte jeg ser dyre kikkertsikter med møkkete linser.. da er på mange måter poenget med en god kikkert borte. Kjøp deg noen våtservietter for optikk eller rensesett for linser. Linsene skal være rene. Nok snakka.

Hvem er de beste produsentene av kikkertsikter?

I Norge i dag er det mulig å få kjøpt et kikkertsikte for 1000 kroner og du kan få kjøpt sikter til godt over 30.000 kroner. Også blant de beste, så er det stor forskjell i hvordan de prioriterer mellom kontrast, bildegjengivelse og hvor skarpt bildet er i kantene. Prisen avhenger som regel mest av kvaliteten på optikken og hvor presist retikkelet er , men også her er det stor forskjell i kvalitet – også mellom de dyreste

Uavhengig av hvordan man ser på det, så er det viktigste kikkerten skal gjøre å gi deg et klart og tydelig bilde av viltet. Slipper man for mye lys gjennom kikkerten, blir bildet gjerne blått, mens kontrastene blir dårligere. Med dårligere kontrast, så mister man muligheten til å se «inn i skogen» – og det er jo ofte inne i krattet at viltet oppholder seg. Leica er verdens beste når det gjelder foto – og er det en produsent i verden som er god på bildegjengivelse, så er det Leica. De har kommet frem til at 92% lysgjennomgang er det optimale for å få en best mulig totalopplevelse. Når jeg selv sammenlikner kikkerter og fokuserer på hvor «langt inn i skogen» jeg kan se, så er det absolutt mulig å se en forskjell. Når du skal teste kikkert neste gang, så anbefaler jeg deg å ta med dette i vurderingen. Hvor langt inn blant skyggene kan du se?

En annen viktig faktor for meg når jeg vurderer et kikkertsikte er øyeavstand og hvor sensibelt siktet er i forhold til plassering av øyet sentrert i siktelinjen for å ikke oppleve en sort vignett i deler av bildet. Du har kanskje selv forsøkt å se gjennom en kikkert og merket at det er vanskelig å få et helt «rundt» bilde. Noen kikkertsikter er vesentlig mer sårbare i forhold til dette enn andre. Anbefaler at du ber om å få teste i butikken og ser hvor «kilent» siktet er i forhold til avstand fra øyet og sideveis plassering av øyet. Skru opp zoomen ganske høyt når du tester (og ha lik zoom på begge), så vil du oppleve forskjellen. Når du utfører denne testen, så anbefaler jeg deg at siktet ikke skal være plassert på rifla. I praktisk jakt så er det ofte man har en uvant skytestilling og da er det kjipt om alt du ser er en sort sirkel..

Det har kommet noen sikter med innebygget avstandsmåler, men felles for disse – i hvert fall foreløpig – er at jeg opplever dem som store, tunge og klumpete. De er også veldig dyre. Og ja – jeg har prøvd den nye DS’en til Swarovski.

Toppsjiktet – de beste produsentene av kikkertsikter

De beste produsentene av kikkertsikter i verden kommer etter mitt skjønn fra Tyskland og Østerrike. Både Swarovski, Zeiss og Leica leverer, med toppmodellene sine, optikk det er vanskelig å overgå. Det er derimot stor forskjell på hva disse fokuserer på, så hvilken kikkert du velger er ikke helt likegyldig. Enkelte legger mer penger i eksempelvis retikkelet enn andre og de har litt forskjellige tanker rundt hva som er viktigst av kontrast kontra lysstyrke mm. Jeg har toppmodellene fra alle tre og ettersom du har kommet såpass langt ned i artikkelen, så er det er en dårlig skjult hemmelighet at jeg foretrekker Leica.

Sauer 404 Leica Magnus kikkertsikte
Artikkelforfatteren med en stor rådyrbukk, skutt med Sauer 404 og en Leica Magnus 2.4-16×56

Den aller viktigste årsaken til den preferansen, er at i praktisk jakt, så er jeg rett og slett ikke god nok til alltid å plassere øyet 100% perfekt når jeg kaster opp rifla. Da er det uendelig deilig å ha et kikkertsikte som tilgir mye når det kommer til avvik fra siktelinja og plassering av øyet.

Mellomsjiktet

Jeg har ikke all verdens erfaring med kikkertsikter i mellomsjiktet, rett og slett fordi jeg alltid har prioritert optikk høyt. Men når det er sagt, så kjøpte jeg i 2003 toppmodellen til Nikon og jeg har vel lånt en og annen rifle med produsenter i fra dette prissjiktet. De mest kjente leverandørene inn her er de rimeligere modellene til Zeiss, Meopta, Leupold, Kahles, Docter, Scmidt & Bender og Leica Visus.

Leica Visus kom på markedet for et drøyt år siden og jeg har testet en Leica Visus 3-12×50 i et drøyt år nå på min Sauer 404 i kaliber 6,5×55. I år har jeg faktisk skutt 2 villsvin med den, på natten, jeg har skutt reinsdyr på 330 meter med den, 2 hjort har det blitt og en 3-4 rådyr. Savnet jeg en bedre kikkert? Jeg skal ikke lyve for deg og si at det ikke er forskjell på en Leica Magnus og en Leica Visus, på samme måte som det er stor forskjell på Zeiss Victory og de rimeligere seriene til Zeiss, men Visus er absolutt et godt alternativ som ikke ligger langt under de dyreste modellen -og jeg bruker min mye, rett og slett fordi det er en god kikkert.

Bukkefall og en sølvbukk på lokk
Man kommer langt med rimelig optikk i godt lys. Her med en sølvbukk, skutt med en BRNO CZ 550, kaliber 6.5 og et Nikon Monarch kikkertsikte

Billige kikkertsikter

De aller billigste kikkertene tenker jeg egentlig at du bør styre unna, men dersom budsjettet er stramt, så får du kjøpt en ganske robust Leupold VX-II til 3-4000 kroner, så kan man heller oppgradere til en toppkikkert når budsjettet tillater det. Mange velger nettopp en slik løsning for å få råd til en topp rifle med en gang – og så skifter de sikte etter et år eller to. En slik Leupold kikkert gir en forholdsvis bra kikkert for pengene etter min mening.

Test av kikkertsikter – og hvorfor jeg foretrekker Leica

Mine erfaringer med kikkertsikter baserer seg på praktisk bruk og på jakt. Det er ikke basert på verken vitenskapelig fakta eller på nøyaktige målinger – her snakker vi kun om hva jeg og mine venner har erfart når vi tester forskjellige kikkerter mot hverandre. Da jeg for noen år siden bestemte meg for å gå fra å være hobbyjeger til å få jakt som en livsstil, så var blant annet spørsmålet hva jeg ville gjøre med optikk. Fordeler og ulemper med Zeiss, Swarovski og Leica ble vurdert, jeg pratet med en del mennesker i bransjen og testet mange kikkerter. Jeg var også så heldig at jeg i flere år hadde hatt både Zeiss Victory og Swarovski Z6i stående i våpenskapet, så sammenlikningsgrunnlaget mellom de beste produsentene anser jeg som godt før jeg foretok mitt endelige valg.

For meg stod det til sist på et valg hvor jeg satt opp fordelene og ulempene med Swarovski vs Leica og etter en del frem og tilbake, så var min vurdering at Leica leverer de beste kikkertsiktene for praktisk jakt. I etterkant har jeg også fått lov av Leica til å bli med å teste produkter og et samarbeide kom i gang. Det har gjort at jeg har lært mye mer om kikkerter og at jeg også fikk lyst til å dele noen av kunnskapene jeg har opparbeidet meg med dere.

LES MER: Se hele sortimentet til Leica hos deres importør Magne Landrø

 Så hvorfor mener jeg at Leica leverer bedre kikkertsikter enn de andre topp produsentene:

 • Først og fremst så er Leica verdens beste på bildegjengivelse. Ingen over. Ingen ved siden.
 • Leica har store fordeler sammenliknet med de andre når det gjelder hvor tilgivende det er dersom du plasserer øyet feil. Jeg hater å «lete» etter korrekt plassering av øyet og det opplever jeg ofte, særlig med Swarovski Z6’n min.
 • Kulebanekompensatoren, eller BDC tårnet som det heter er laget slik at man enkelt kan justere det med hansker på og det har en lås / slipp funksjon.
 • Leica er også best på synsfelt – eller det som på engelsk kalles «field of view»

Jeg var tidligere i år på jakt med Siv Karin Ravndal, for mange av dere kjent som Villmarks Siv og Jørund Lien. Siv er kanskje den råeste jegeren jeg kjenner – og med omkring 200 jaktdøgn per år, 30 hjortevilt felt bare i høst, et snes rev og gud vet hvor mye fugl og annet småvilt, så uttaler hun seg også med en viss erfaring om praktisk jakt.

Det var i en samtale med Jørund Lien, hvor de diskuterte optikk, at jeg overhørte henne si «… den hjorten hadde jeg aldri klart å skyte med en Swarovski..». Siv fortalte om en episode hvor hun hadde kommet overraskende på en hjortebukk, måtte kaste opp rifla og avfyre et skudd i på ekstremt kort tid. Hennes vurdering var altså også at nettopp det at Leica tilgir mye mer i forhold til plassering av øyet, var det viktigste kriteriet for valget mellom de to beste merkene.

Men jøss, både Zeiss, Swarovski og Leica leverer topp kvalitet og uavhengig av hvilke av disse tre du velger, så får du en kjempegod kikkert.

Om forfatteren:

Marius Torjusen er en litt mer en gjennomsnittlig aktiv jeger og en populær foredragsholder. Han tilbringer store deler av året på jakt i både inn og utland og er engasjert som jakt ambassadør for Leica og J.P. Sauer. Bloggen hans Bukkefall er en av Europas største blogger om jakt. Du kan også gjøre som snart 40.000 andre jegere – og følge Marius på Instagram eller Facebook.

5 kommentarer

 1. Andreas

  God post!

  Det skal derimot sies at FFP (medforstørrende retikkel) vanligvis er dyrere enn SFP kikkerter. Det er et tema jegere aldri blir enige om, nettopp fordi det er så individuelt hva hver enkelt foretrekker. For de (inkludert meg selv) med dårlig syn, skjev hornhinne m.m så kan FFP sikter være til fordel. Det er heller ikke slik at målet ikke synes på max X pga stor trådkors. Målet blir også større. Man bør derimot sjekke retikkel på forhånd. Noen Produsenter har alt for tykk retikkel på max X og for tynn på min X.

  Selv bruker jeg amerikanske Vortex Razor G2 1-6×24. Retikkel på denne har merkinger, som jeg foretrekker på jakt da jeg i noen tilfeller slipper å stille inn tårn og kan isteden bruker «holdover» på målet. Sparer tid, men krever trening og dokumentering av ballistikk.

  Ikke alle har budsjett til å kjøre europeisk toppkvalitet og jeg er helt enig med deg at man bør kjøre billigere varianter og kanskje investere i ei god børse som er tilpasset brukeren. Ukomfortabel rifle har ikke optimal presisjon for brukeren, uansett om du har en kikkert til 40 000.- montert.

 2. Kan være greit å nevne at lysåpning kommer an på alder også. Liten vits med 56 åpning hvis en er 70 år. Øyets mulighet til å ta til seg lys etter fylte 40 går bare nedover..

  1. bukkefall

   Godt poeng 🙂

 3. Tor Bjarne Kongsmo

  hei.
  ER det slik at leica magnus og vilnus er like gode. Så det er samme hvilken av disse man kjøper?

  Mvh
  Tor Bjarne

  1. bukkefall

   Nei – Magnus er bedre.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *