Fem tips i siste liten for å lykkes med bukkejakta i morgen

Sent i går kveld ble jeg spurt av Daniel i Jegeravisen om jeg kunne dele noen «tips i siste liten» til bukkejakta. Her får du altså mine «siste liten» tips og kanskje kan det bidra til at du lykkes bedre i morgen. Skitt jakt!

Du har bedre tid i bukkejakta enn du tror – beveg deg stille og i lydløse klær

Jeg har fått flere bukk på smygjakt enn jeg har på lokken. Dette skyldes at jeg ofte har skutt bukk på vei til post. Ta på deg lydløse klær, ett par myke sko og bruk håndkikkerten flittig. Jeg går noen meter – bruker kikkerten – venter litt og gjentar dette til jeg er der i reviret jeg har bestemt meg for å lokke fra. Men som sagt; ofte så oppdager jeg bukken lenge før jeg kommer frem til «godposten» og da må planene tilpasses.

Tenk alltid på vinden – legg planer for forskjellig vindretning på forhånd

I bukkejakta må du bruke vinden til din fordel. Planlegg for alternative ruter inn til post og legg opp forskjellige ruter for smygjakt, avhengig av hvor vinden kommer fra. På revejakt vil vi ha vinden i ryggen – men når vi jakter bukk, så vil vi absolutt ikke ha vitring mot området hvor vi tror bukken vil komme fra.

Jakta starter når du plasserer bilen

Som nevnt hører viltet godt og bukken kan like gjerne stå helt i nærheten av der du parkerte bilen. På bukkejakta så lader jeg våpenet ved bilen, men spenner det ikke opp. Sauer 404 kommer jo med oppspenner, så selv om jeg har skudd i kammeret, så er sikkerheten ivaretatt. Gjør deg også ferdig med myggspray, påkledning, finn frem kikkert, lokk osv og la alt som ikke er absolutt nødvendig bli igjen i bilen.

Før du starter å gå – så bruker du håndkikkerten godt over det området du har oversikt over. Kanskje står bukken et helt annet sted enn du har planlagt og da må du kunne improvisere. Nå er også tidspunktet for å skru mobilen på lydløs og skru av vibrering. Putt den i lomma og la den ligge der til du skal ta noen bilder etterpå.

Ha litt is i magen

Ofte kommer det geiter og mindre bukker tidligere frem en sjefen sjøl, men du kan være ganske sikker på at det ikke er noen spissbukk som får gå alene med en geit i brunsten. Er det geit og spissbukk der, så er ikke sjefen så veldig langt unna. La minstemann få ett par år til på baken og ha litt tålmodighet. Gamlefar har en tendens til å følge med fra skyggene og dukker ofte opp i løpet av den neste halvtimen eller så.

Innimellom kan det være smart å vente. Denne dukket opp etter at et par mindre bukker fikk gå i fred.

Om lokken ikke virker – ta deg en runde på smygjakt isteden

Har du prøvd å lokke litt, gjerne med forskjellige fløyter (jeg bruker helst Demmel fløyta og får jeg ikke resultater på den, så har jeg flere ganger opplevd at bukken kommer brusende på første strofe med Nordic Roe). Men om ingenting virker og du sitter og kjeder deg litt; finn på noe annet. Har du mistet trua på posten? Finn på noe annet. Jakt skal være gøy og å vente i hjel et hvilket som helst vilt er dørgende kjedelig.

Siden du har fulgt rådet mitt i punkt 1 om å bevege deg lydløst – og tenkt på vinden i punkt 2, så er det egentlig bare å ta seg en spasertur. Bukken er der – du må bare finne ham. Jeg oppdaget forresten en grei seks takker jeg ikke hadde på kamera da jeg gikk en rolig tur i terrenget mitt på søndag. Han var tydelig sliten etter brunsten og hvilte seg i et sprøytespor. Ville den respondert på lokk? Vet ikke – men den hadde garantert tapt mot en godt planlagt pyrsch jakt.

Til slutt; har du ikke allerede kontroll på antall bukker i terrenget, deres revir, trekkruter osv, så er ikke tidspunktet for å sjekke dette nå. I dagene før bukkejakta starter, så er min erfaring at det er smart å holde seg vekk. Selv gjorde jeg en siste runde i terrenget på søndag og basert på hva slags vind og værforhold vi får når jakta starter, så velger jeg en bukk jeg primært går etter. Lykke til og skitt jakt.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *