Fantastisk enkel og god oppskrift på grillet laks

En av mine absolutte sommerfavoritter er grillet laks. Det tar bare et par minutter å forberede og om du gidder legge en tanke innsats i det, utover å salte og pepre, så kan jeg nesten garantere deg ett fantastisk godt resultat. Laks på grillen er nemlig en sikker vinner. For noen dager siden annonserte jeg at jeg skal samarbeide med Trond Moi om noen oppskrifter. Er det ikke da ironisk at jeg starter med en av mine egne favoritter isteden? Uansett; Her er mine stalltips for at du skal lykkes med grillet laks:

Først og fremst må du få tak i ett stykke laks. Har du tilgang til villaks, så er det fint og om ikke, så kommer du langt med en lakseside fra fiskedisken eller en salmalaks.

  • Start med en aluminiums form a la typen du får for noen få kronestykker i butikken. Om du ikke har en slik form, så kan du også bruke aluminiums folie, men vær forsiktig så det ikke går hull i den.
  • Ha i rikelig med smør i bunnen. Når du tror du har nok smør, så tar du litt til. Fordeles jevnt utover formen. Smøret gjør at laksen får en fantastisk sprø skorpe, samt at det opptar smak fra grønnsakene, som igjen trekker inn i laksen
  • Del laksen i to dersom den er for stor for å få plass i formen – og legg den opp på smøret
  • Ta en halv lime eller litt sitron og press saften over laksen
  • Bruk litt mer salt en du tror og dryss over fisken – jeg foretrekker Maldon salt, men vanlig salt går helt greit. Pepper kan du få lov til å bruke som du vil (men salt var altså viktig).
  • Så raider du kjøleskapet for alt som er godt og passer til laks: Det kan være finkuttet løk, purre, vårløk, champignon, chilli ol. Kuttes opp og drysses over fisken. Har du dill eller gressløk kan du kjøre på med dette også. Men altså; alt med måte. Jeg skal på ferie i morgen, så hos meg var det ganske tomt i dag, men en purrekvast og litt løk fant jeg, i tillegg til en halv lime fra drinken forrige fredag.. Det viktigste er at det skal være med å gi en god smak til laksen.

Prosessen over er unnagjort på noen veldig få minutter og laksen er klar for grillen. Det er delte meninger om hvorvidt laks skal grilles over direkte eller indirekte varme. Jeg er tilhenger av å grille den over direkte varme. Start med å varme opp grillen, legg på laksen og lukk lokket. Etter fem til 7 minutter åpner du lokket og griller videre. Jeg har en ganske stor Napoleon grill – og hos meg tar det omkring 7 minutter med to av brennerne på før jeg åpner lokket. Har du en kulegrill går det nok fortere – og har du en grill med lite varme, noe lengre. Prøv deg frem.

Laks skal ikke gjennomstekes

Det viktigste du skal tenke på når du griller laks, er at den er ferdig lenge før du tror. Laks som er gjennomstekt er ødelagt. Det er en grunn til at Sushi smaker godt – så når varmen har trukket halvveis opp i fisken, så skrur du av grillen. Ettervarmen vil da trekke opp i øvre del av fisken og denne blir saftig og god. Og nei; du skal ikke snu den.

Grillet laks serveres best med nypoteter, rømme og agurksalat. Bedre sommermat skal du lete lenge etter. God appetitt og lykke til!

Og du.. ikke glem ett glass Chablis eller annen tør vin da. Ett glass til kokken mens du griller – og resten serverer du sammen med fisken.

Magrere tips: om du er allergisk mot mye smør, så går det fint an å legge laksen med skinnet rett ned på formen eller på folie. Da brenner skinnet seg fast og du kan løsne laksestykkene når laksen er ferdig stekt. Men personlig elsker jeg smør – så jeg går for varianten med litt ekstra kalorier..

Laks på grillen
Rosa t-skjorte til rosa fisk – artikkelforfatteren koser seg med ett glass Chablis mens laksen grilles ferdig

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *