Pangstart på sesongen – Rådyrjakt i Danmark

I påvente av at den norske sesongen skal komme i gang, så dukket det opp en mulighet for å jakte bukk i Danmark i mai. Tenkte meg om fire sekunder, søkte om Dansk Jagttegn og startet glede meg. Så kom svaret fra Miljøstyrelsen om at søknaden min var avslått..  heldigvis var ikke alt håp ute og etter mye om og men, fikk jeg godkjent søknaden og plutselig var avreisedagen kommet.

JAKT I UTLANDET? LES GUIDEN: SLIK PLANLEGGER DU JAKTREISER (egen lenke)

Jaktområdet

Vi skulle jakte på et gammelt gods et stykke utenfor København. Godset var oppført på slutten av 1700 tallet og siden den gang har man jobbet målrettet med å etablere en perfekt viltbiotop på det ca 5500 mål store området. Om en pyrsch jeger skulle designet paradis, så ville det sett akkurat slik ut. Her var det ryddet stier i skogen hvor man kunne bevege seg lydløst – det var laget smale viltåkere som sikk sakket seg gjennom terrenget og som stadig bød på ett nytt hjørne å glede seg til. Underskogen var holdt nede slik at man hadde god sikt i bøkeskogen og til stadighet ble man overrasket av at det skjedde noe nytt og spennende i biotopen. At det fantes både kronhjort, dov, sikahjort og rådyr på området, gjorde ikke opplevelsen mindre spennende. Fantastisk.

Jakten

Etter at vi var innlosjert og hadde fått i oss noe rask grillmat, så bar det rett ut i terrenget. Vi var tre jegere og hadde fått hver vår del å leke oss på. Jeg hadde fått en bøkeskog med en lang, smal viltåker i midten og mot slutten av den planlagte pyrschen, ventet ett større stykke dyrket mark. Jeg startet med å bevege meg stille gjennom skogen og inn mot viltåkeren. Her var det allerede flere dyr fremme. Vinden var god og jeg ble stående å se på fire rådyr som beitet rolig mellom 40 og 70 meter borte. Ingen av de var noe å ta med hjem, så jeg nøyde meg med å se på dem en stund, før jeg gikk litt tilbake og tok en liten runde for å komme lengre inn i terrenget uten å støkke dem. Her fant jeg et jakttårn og bestemte meg for å ta en pause.

Ble sittende en stund, så på en rådyrbukk, noen fasaner og et par harer som koste seg i ettermiddagssolen like foran meg. Dette var heller ikke bukken jeg var på utkikk etter, så da den etter hvert trakk vekk, gikk jeg ned fra tårnet og fortsatte pyrschen. Nærmet meg etter hvert dyrket mark og var spent på hva som ventet. Vel fremme ved jordekanten ble jeg igjen overrasket over hvordan området var planlagt. Hele åkeren var gjort om til en «labyrint» av smale, lavtvoksende rabatter. Det gjorde at viltet hele tiden hadde kort vei til skjul – og at jeg ble nødt til å jakte aktivt for å få oversikt over noe særlig del av området. Hatten av til mannen som planla dette. I en times tid gikk jeg stille rundt og så nok 12-15 rådyr, i tillegg til en lang rekke annet vilt. Hadde det egentlig alt for gøy til å vurdere bruke det ene skuddet jeg fikk lov til å slippe, så jeg fortsatte å pyrsche til klokken nærmet seg solnedgang. Da hadde jeg klem på en kjempebukk, men bakgrunnen var ikke sikker. Typisk.

Forsøkte komme meg rundt og inn fra en annen side, men da var vinden ikke lengre på lag og bukken smatt inn i en av rabattene. I Norge eller Sverige, så ville jeg nå kunnet vente på at den kom ut, men i Danmark slutter jakten ved solnedgang og det var kun 10 minutter unna. Dermed valgte jeg meg ut en litt mindre  bukk og startet en ny pyrsch. Da Leica’n fortalte meg at jeg var på 164 meter tok jeg ikke sjansen på å eksponere meg noe mer. La Saueren forsiktig opp på skytestokken og fant bukken i siktet. Dessverre stod den med rompa til, så noe skudd var uaktuelt. Klokka tikket mot solnedgang og bukken stod fortsatt med rompa til. Med 30 sekunder igjen på klokka, så jeg ikke noe annet alternativ enn å plystre høyt. Heldigvis reagerte bukken og med et perfekt skudd gikk den ikke mange meter. 70 meter bak meg stod Jens Ditlev og smålo. Jeg hadde vært så opptatt av bukken at jeg ikke hadde fått med meg at min venn hadde sneket seg opp bak meg fulgt med på det hele.

Dansk Jagttegn

Skal du jakte i Danmark, så trenger man søke dansk Jagttegn. Det krever omtrent like mye informasjon og dokumentasjon som en asylsøknad og byråkratene er akkurat så firkantet som man frykter. I Norge er det slik at når jakten på ett vilt strekker seg over to sesonger, så har man «godkjent skyteprøve» inntil jaktsesongen avsluttes. Dermed har jeg det sjelden travelt med å skyte opp i Norge – så at skytebanen i Fredrikstad ikke åpner før månedsskiftet april – mai, er egentlig ikke noe problem. Ettersom min lokale skytebane ikke hadde åpnet, så søkte jeg med fjorårets skyteprøve som dokumentasjon. Fikk avslag. Fikk skutt opp – søkte igjen. Fikk nytt avslag. Denne gangen fordi jeg ikke hadde betalt jegeravgiften i Norge (hva pokker jeg skal betale denne for i Norge for å få jakte i Danmark forstår jeg ikke, men det kan være det samme.) Men altså; skal du jakte i Danmark, så må du sende med; våpenkort, betalt jegeravgift for inneværende år, godkjent skyteprøve for inneværende år (om ikke din lokale bane er åpen, kjør til Oslo) og kopi av legitimasjon. Da gikk det ganske enkelt. For innreise trengte jeg bare våpenpass. Men ettersom jeg reiste gjennom Sverige, måtte jeg transittfortolle våpen og ammunisjon inn og ut av Sverige.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *