Drømmen om rimelig jakt i Afrika

De seneste årene har drømmen om jakt i Afrika stadig vokst seg større. Det er ikke det at det ikke er spennende med nordisk hjortevilt, men det er noe spesielt med jakt i Afrika. Det er noe helt eget med den afrikanske naturen – og endelig har jeg en god anledning til å ta en ukes tur med venner. Jeg blir nemlig 40 år i april neste år – og hva passer bedre enn å feire meg selv med gode venner på mitt livs drømmejakt? Jeg har ikke booket noe tur enda, men om jeg finner en fornuftig reise som ikke koster meg ekteskapet, så sitter jeg i Afrika om ett år fra nå.

JAKT I AFRIKA? LES GUIDEN: SLIK PLANLEGGER DU JAKTREISER TIL AFRIKA (egen lenke)

Hvor i Afrika skal man dra på jakt?

Jeg har allerede sett mesteparten av verden i forbindelse med jobben min – og Afrika er for meg det vakreste kontinentet jeg har besøkt. Viltet og naturen vi opplevde fra Safari Jeepen forrige runde ble til slutt for fristende for en jeger. Når jeg nå vurderer jakt i Afrika, så orienterer jeg meg foreløpig inn mot Sør Afrika eller Namibia. Disse stedene virker mest tilgjengelige og både Trond og Tor Eugen, som jeg jakter mye med, har vært der og har hatt gode opplevelser. Men både innad i Sør Afrika og i Namibia, så finnes det veldig forskjellige biotoper, så både type jakt og tilgang på vilt varerier veldig. Jeg trives best når det ikke er alt for «flatt». Kan også godt like at det er litt vegetasjon – så jeg må ha med dette i bakhodet. Men det hjelper jo lite om vegetasjonen og naturen er fin – om ikke jeg finner de trofeene jeg ønsker til en overkommelig pris på stedet?

Så hva vil jeg jakte i Afrika?

Det finnes mange turer hvor det er bestemt på forhånd hva man skal jakte. Man kjøper en pakke på et visst antall trofeer – og så jakter man på disse. I tillegg er det mulig å kjøpe til ytterligere vilt når man er på plass. Jeg tror jeg kommer til å velge å ikke gå for en forhåndsbestemt pakke. Litt fordi det er ikke alt vilt fra Afrika jeg ønsker å skyte – og litt fordi jeg vil ha litt frihet når jeg kommer frem. Det jeg vet er at jeg vil jakte Kudu, Impala, Springbuck og Steenbok. Oryx – eller Gemsbok som den kalles i Sør Afrika, er også ett vilt jeg er keen på å ha med meg hjem. Jeg leter altså etter ett område hvor dette viltet finnes til en pris jeg ikke må selge kroppen min i Johannesburg på vei hjem for å betale for.. foreløpig heller jeg mot Eastern Cape, men må sjekke litt mer hva andre erfarer. Oryx’en er litt dyrere enn i Namibia, men det andre viltet ser det ut som om jeg kan få for en veldig hyggelig pris. At både Springbok, Impala og Blesbok skal koste halvparten av ett rådyr hjemme er ganske kult. Her lønner det seg å gjøre litt research og ikke ta første og beste tilbud man får presentert.

Ellers har jeg fått ett tips av Trond; en bra måte å sikre at man kommer til en bra farm på, er å få over komplett prisliste fra farmen og få bekreftet at de har tilgang til en bred stamme av vilt på egen farm. Smart og nok ikke noe jeg hadde tenkt på.. jeg var i først omgang mest opptatt av at det skulle være de dyrene jeg tenker jakte der. Men ser poenget; er farmen stor og kan tilby også sjeldent vilt, så er det bra sjanse for at den er stor og drives bra. På internett kan jo det meste se bra ut..

Hvordan vil jeg jakte?

De fleste steder kan man velge å jakte 2:1 – eller 1:1. Altså – enten så jakter man alene, sammen med en PH, eller man jakter to venner sammen med en PH. Jeg kjenner meg selv ganske godt etter hvert, så jeg vet at for min del, så kan det være hyggelig å jakte 2:1. Dette ser jeg to fordeler med. For det første, så har jeg noen å prate med gjennom dagen – og jeg har noen å dele opplevelsen med. For meg handler jakt nemlig mye om å dele gode opplevelser. For det andre, så gir 2:1 meg muligheten til å ha en «back-up» shooter. Skulle jeg være uheldig å sette ett dårlig førsteskudd, så har jeg med meg en ekstra skytter. Kjedelig å betale for ett påskutt dyr man aldri finner.

Frederik Bulow fra Rainsford Hunting driver en portal hvor jegere blir satt i direkte kontakt med farmen. Her med en kudu fra Woodlands Safari, Eastern Cape

Booke direkte – eller gå via reisebyrå?

Ett av de neste spørsmålene blir jo hvordan man skal booke reisen. Enten så kan man spare ganske mye på prisen – og ta direkte kontakt med Outfitteren, eller så kan man akseptere å betale en god del høyere pris for at noen andre skal ordne med alt det praktiske. Så vidt jeg forstår, så er ikke Sør Afrika verdens mest kompliserte land å jakte i, så jeg vurderer egentlig at jeg vil heller bruke pengene på en ekstra god opplevelse, kontra at ett reisebyrå skal legge på sin andel på prisene. Så lenge jeg velger en destinasjon hvor jeg har mulighet til å sjekke med andre på forhånd hvordan det var, så er jeg egentlig ikke skeptisk til å booke direkte. Det fine med internett og sosiale medier er jo nettopp at man kan sjekke hva slags opplevelser tidligere kunder har hatt. Ingen fordyrende mellomledd – og mer penger til å jakte for..

Nå ble visst denne bloggen lang nok. Holder dere oppdatert på prosjektet mitt om hvordan man får til å jakte i Afrika uten at det koster skjorta og uten at jeg må selge kroppsdeler i Johannesburg på vei hjem. God kveld videre!

/m

2 kommentarer

    1. bukkefall

      Takk

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *