Jakt; veien fra hobby til livsstil

Året som gikk har vært ett fantastisk år. Jeg har tatt ett valg og jeg vil bruke mer av tiden min på å fronte en interesse jeg brenner for. I løpet av året har jeg blitt en bedre jeger, men jeg har også blitt drapstruet på Instagram, blitt hetset av dyrevernere og jeg har blitt gjenkjent på gata av folk som synes det jeg holder på med er bra. Kontrastene er store – men det er det som gjør det gøy. Noen høydepunkter fra året kan du se i videoen nedenfor (husk skru på lyd) – og så deler jeg til slutt noen tanker om hvordan du kan få litt mer ut av din egen jakt i 2017. Blir glad om du Deler innlegget dersom du likte det.

Jaktåret 2016

Sesongen går mot slutten og jeg har satt sammen noen gode minner fra turer gjennom året. Takk til alle jegervenner som har vært med – uten dere hadde jeg ikke jakta! Husk LYD – har gjort meg litt ekstra flid denne gangen 🙂

Posted by Bukkefall on Donnerstag, 20. April 2017

To ører – en munn

I år har jeg brukt mye tid på å jakte og det har gitt resultater. Jeg har fått anledning til å jakte med mer erfarne jegere og jeg fortsetter å lære. De dagene jeg klarer huske på at jeg har to ører – og en munn, så er det faktisk utrolig hva man kan lære av andres erfaringer. Når blir man utlært som jeger? Er det den dagen man har skutt 20 rådyr? 30 Elg? 100 hjort? Svaret er at man blir aldri utlært som jeger – og den som tror han er utlært, er mest sannsynlig ingen god jeger – og han er i alle fall ikke en jeger andre vil be med seg på jakt. Jo mer tid jeg bruker på jakt – jo mer oppdager jeg at jeg har igjen å lære. Jo mer tid jeg bruker på skytterbanen – jo mer oppmerksom blir jeg på egne svakheter. Den som sier noe annet kan ta seg en bolle.

Vil du jakte mye – så trenger du ett nettverk

Skal man drive jakt til noe mer enn noen helger i skogen på høsten, så trenger man et godt nettverk. Jegersamfunnet er heldigvis noe jeg opplever som ekstremt inkluderende. Når man rekker opp en hånd og spør, så får man oftest hjelp og dersom man er villig til å bidra med litt, så er det mange jaktmuligheter som dukker opp. Så til dere som følger meg, men som kanskje ikke får anledning til å jakte nok: Vis litt tålmodighet. Still opp de helgene det lokale jaktlaget mangler postskyttere fordi det er dårlig vær. Bidra på dugnaden med å fikse terrenget og tilby deg å gå drev eller ta noen tunge tak når viltet skal dras ut. Trenger noen hjelp? Tilby deg å hjelpe. Men ikke tro at noen kommer til å ringe deg og spørre om du vil ha krem posten første gang. Sånn fungerer det ikke. Man må så litt før man kan høste, men etter hvert kommer man over kneika og ting begynner å rulle.

Jakt er en lagsport – Ta hensyn til andre

Det finnes dessverre mange jegere som hele tiden er mest opptatt av å skyte selv og å få den beste posten. Kjenner du dem igjen? Kjenner du kanskje igjen deg selv? De som alltid prater høyest på morgenmøtet og som etter jakta kun er opptatt av hva som skjedde i sin egen lille avkrok av terrenget? Eller de som gjerne dukker opp som gjestejegere, men som sjelden byr inn på jakt selv? Det forventes ikke at alle jegere har egne terreng og har anledning til å by inn på mye jakt. Jeg har ikke det. Jeg eier faktisk ikke noe terreng selv – men jeg leier noen områder. Og den lille jakten jeg kan by på – den deler jeg gjerne med andre. Og om jeg kan hjelpe noen andre til en god opplevelse på jakt, så gir det meg like stor glede som det gjør å skyte selv. Å guide jakt er faktisk veldig morsomt. Joda – det koster litt, men jeg får så uendelig mye mer tilbake i form av at jeg da blir invitert med på fantastiske opplevelser og får nye venner. I dag er brorparten av mine beste venner jegere – og det er nye venner jeg har fått de siste årene. Til de dere gjelder; takk for at dere vil ha meg som venn og takk for at jeg får være med på laget. For det er det jakt handler om for meg. Å være en del av ett lag. Å ha noen å ringe til gjennom hele året og dele bildene fra viltkamera med. Å bli stående i mørket og småprate om andre ting, en time etter at jakta er avsluttet og bare ha det ålreit. Er det ikke derfor vi jakter? Det handler egentlig ikke om selve smellen og kjøttet? Det handler om opplevelser – og opplevelser blir best når de deles med andre.

Denne bloggen ble litt lengre enn jeg hadde tenkt. Hadde egentlig tenkt til å skrive om hva jeg har drevet med i år, men så tok den en litt annen retning. Sånn er det noen ganger. Man starter på en ting – og så leder tankene deg i en annen retning. Men hvordan er det med dere? Hva er deres beste tips til jegere som sliter med å bli invitert med på jakt? Hvordan kommer de i gang? Det tror jeg mange lurer på – så legg veldig gjerne igjen en kommentar på Facebook eller under bloggen.

God fredag!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *