Villsvinjakt i Norge – Del II; Slik lager du en åteplass for villsvin

Det er mange faktorer som kommer i spill når man skal planlegge etableringen av en foringsplass eller en åteplass for villsvin. Hvor er villsvinets naturlige trekkruter? Hvor har villsvinet dagsleiet sitt? Hvordan ser vegetasjonen i området ut? Vi vil også at det skal være praktisk å stelle åtet og man skal kunne komme enkelt til og fra når man skal jakte. Altså; dette er ikke helt «plug and play» – men leser du denne bloggen og har terreng i nærheten av ett sted det er villsvin, så er sjansen ganske stor for at du har villsvin på kamera i løpet av kort tid – det fikk jeg i mitt nye terreng sør i Marker. Har du ikke lest bloggen min om hvorfor det er nødvendig med foringsplasser for å jakte villsvin, så gjør du det her før du leser videre

Hvor i terrenget finner vi villsvinet?

Hvis du allerede har villsvin i terrenget, så kan man komme langt med å se hvor du finner spor av dem i deres nattlige søken etter mat. Men dersom du ikke allerede har gris – eller om du bare har streifgris innom nå og da, så kan ett godt tips være å gjøre som følger;

 • Velg deg ut 3-4 plasser i området ditt – helst i nærheten av grantetter eller plantefelt, hvor du tenker at grisen kan føle seg trygg. Grisen liker seg der det er tett og der den får være i fred. For din egen del bør plassene du fokuserer på være slik til at du ikke har langt å gå fra bilvei. Det blir fort tungt å bære mais.. ikke første eller andre sekken, men på sikt vil du takke meg for at du la åtet i nærheten av vei.
 • Stryk bøketjære på noen trestammer– og strø ut ett par kilo mais på bakken.
 • Følg med disse 3-4 plassene i perioden fremover – og ha på fersk bøketjære en gang i uka.
 • Det stedet du først får besøk av grisen, velger du som åteplass for fremtiden og så slutter du foreløpig med å tjære og fore på de andre stedene. Tips; Legg noen store kvister over maisen du strør ut på bakken der du har tjæret. Da slipper du at småfuglene kommer og spiser opp maisen din
 • Det kan ta 3 uker eller det kan ta ett år å få inn villsvinet, men om du vil øke sjansene dine for at det skjer noe raskt, så får man også kjøpt ett veldig effektivt, Tysk lokkemiddel som heter ATTRATEC NO1, SUHLENGOLD. Du kan lese mer om dette her.
her-finner-du-villsvinet
Skissen viser hvordan villsvinet bruker terrenget for å unngå å eksponere seg på åpen mark når det beiter. Tips; Bruk Google Maps for å utforske området ditt

Etablering av selve åteplassen

Fordi du gjorde som jeg sa, så har du nå funnet ett sted i området ditt hvor du har gris. Det ligger i nærheten av – eller gjerne midt i en tette – og det er ikke langt fra en vei. Du begynner å bli lei av å helle mais på bakken hver dag og du funderer på hvordan du skal komme i gang med effektiv jakt på villsvin. Kort sagt så trenger du en foringsautomat som slipper ut litt mais til faste tider (ja – grisen er forbausende god til å lære klokka) og du trenger ett sted å skyte den fra. Nå bør du tenke på;

 • Hva er den mest vanlige vindretningen i området? Vi vil at vinden skal blåse vekk fra posten (ofte en isolert bu på bakkeplan eller litt over bakken) og det skal være mulig å komme seg til posten uten å måtte gå forbi fôrautomaten eller værsette grisens naturlige rute inn til åtet
 • Vi vil ha sikker bakgrunn
 • Vi vil at grisen skal føle seg trygg på åtet, slik at vi har god tid til å sikre at vi tar ut riktig dyr (altså ikke sugge som fører unger)
 • I tillegg så er det fint om det er ett område som er godt drenert. Grisen er god på å skape sølebad om den får lov..
villsvin-pa-atet
Det tok ikke veldig lang tid før jeg hadde bilder av villsvin på åteplassen. NB MMS oppløsning på bildet

Utstyr og drift av åteplass

Fôrautomat – Ettersom villsvin er veldig gode på klokka (har ofte opplevd at de står i skyggene og venter på at foringsautomaten slår seg på) – så vil vi ha en fôrautomat med timer. Den bør ha en stor bøtte for å holde mais, erter eller liknende – og gjerne batteri med solcelle ladning, så slipper du egentlig tenke på den særlig ofte. Min fôrautomat er fra MTM Skogservice i Norge og koster ca 1990 kroner komplett, inkludert tønne, spreder, batteri og solcelle anlegg. Det er en rimelig og veldig enkel løsning. Anbefales.

Frisk Bøketjære og eventuelt lokkemiddelet ATTRATEC NO1 fra SUHLENGOLD

Viltkamera – helst med MMS og riktig innstilt klokke. Overraskende ofte så kan man forutsi når på døgnet grisen kommer. I alle fall om den er der «sent» eller «tidlig». Hvilket kamera jeg bruker og hvordan det settes opp ser du her.

Halm – Det skuler maisen for småfuglene og gjør at grisen får noe å jobbe med når den er på åteplassen. Samtidig gir den en lys bakgrunn å se grisen mot. Aberet er at den kan bidra til å holde bakken fuktig.

Nice to have:

En rulletønne – denne fyller du litt mais i eller liknende – og når grisen ruller tønna rundt, så får den ut noen få maiskorn av gangen. Grisen liker å jobbe og kan holde på med denne lenge.

Forskjellige typer fôr

Det går an å få grisen til å spise det meste. Hos Odd og Monica, der jeg jakter i Sverige, så spiser grisen nå kornavrens og virker happy med det, mens andre sverger til mais. Om jeg skal forsøke rangere de alternativene man har til grisen, så vil jeg gjette på at;

 • Mais er best
 • Erter er veldig bra – men pass på at de ikke er beske
 • Hvete sies det er bra – har ikke prøvd selv
 • I Sverige bruker vi kornavrens, neper eller andre ting vi får tak i for en rimelig penge
 • Vet mange sverger til diverse for fra Felleskjøpet som inneholder mais, erter osv
SONY DSC
Mais er grisens favoritt nummer en – jeg sprer 200 gram per døgn. Nok til at den sveiper innom, uten at man får konflikter fordi man «fôrer» opp grisen

Hvor ofte og hvor mye skal man fore? Hva gjør jeg nå som åtet er der?

Neste blogg om villsvin kommer til å omhandle litt hvordan man drifter forplassen sin. Hvor ofte skal man fore og hvor mye. Når på året skal vi jakte på åtet for å holde bestanden nede – og når på året skal åtet brukes som en magnet for å trekke grisen vekk fra dyrket mark. Her er det bare å henge med fremover og tips gjerne en venn om artikkelen dersom du tror det kan være interessant.

Ellers er det mange som fôrer med brød og gamle bakevarer fra butikken. Her skal man dog være litt forsiktig, ettersom enkelte bakevarer inneholder sukker – og sur gris med hull i tenna vil vi ikke ha. Det kan også virke som om det er viktig å ikke variere fôr type – grisen er ett vanedyr og det er ikke noe vi har erfart som tyder på at den liker å bli overrasket. Som sist gang må jeg også få takke Odd Haug for å ha lært meg mesteparten av det jeg vet om villsvin. Takk Odd.

Om du likte denne bloggen så er det hyggelig om du følger siden min på Facebook. Der publiserer jeg jevnlig tips og råd fra ett aktivt jegerliv.

1 kommentar

 1. Lars Børve

  Veldig fin artikkel, nå ser jeg alle feilene vi har gjort. Åteplassen vår er feil plassert, vi forer feil. Veldig bra!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *