Jeger skjøt rådyr etter mørkets frembrudd – må rett i fengsel

Forrige uke var det fullmåne her nede – stjerneklart og kritthvitt av frost på bakken. Dette er perfekte forhold for måneskinnsjakt og jeg benyttet sjansen til en kveldsjakt etter at ungene hadde lagt seg. Så brøt rabalderet ut i sosiale medier. Som profilert jeger burde jeg vite at dette ikke er lov – at det er kun en særbestemmelse som åpner for hjort på visse deler av Vestlandet osv. Det er nemlig ikke måte på hvor inngående kunnskap den enkelte har til viltloven. Så da satt jeg der med skjegget fullt av postkasse, smådeppa og ventet på at politiet nok kom til å hente både våpen og meg relativt raskt.

Heldigvis har jeg studert litt juss. Ikke mye – men ett par år har jeg. Akkurat nok til å lære at det er forskjell på å tro noe – og det å vite noe. Og enkelte ganger er det greit å vite. Så jeg leste viltloven igjen – og jeg leste domsavsigelsene fra de gangene tilsvarende saker har vært prøvd i rettssystemet. Da jeg var helt sikker på at jeg ikke kom til å bli fengslet, så kontaktet jeg Miljødirektoratet for å få en skriftlig bekreftelse på at jeg ikke har misforstått regelverket. Og vet dere hva? Det er lov i Norge å jakte rådyr i måneskinn – forutsatt at det foregår i henhold til viltlovens §19, som sier:

«Jakt og fangst skal utøves på slik måte at viltet ikke utsettes for unødige lidelser og slik at det ikke oppstår fare for mennesker eller husdyr eller skade på eiendom.»

Direktoratet forklarer; «Dagens tolkning av viltlovens § 19 er at en må både se viltet, at det er riktig kategori dyr og at bakgrunnen er sikker før en lovlig kan felle viltet. Viltet må kunne felles på en human måte jf. dyrevelferdslovens aktsomhetsreglers. En bør også vurdere muligheten for et forsvarlig ettersøk før en feller dyret». Videre bekrefter de at «Når det gjelder jakt etter mørkets frembrudd, her vi ingen regler som går spesifikt på nattejakt og det vil derfor, etter en konkret vurdering i forhold til viltlovens § 19 være tillatt.»

maneskinnsjakt-radyr-miljodirektoratet
Seniorrådgiver Aril Sørensen i Miljødirektoratet bekrefter lovligheten av måneskinnsjakt på rådyr – også her på Østlandet

En stjerneklar vinternatt, med ett hvitt frostteppe på bakken og en fullmåne som henger høyt på himmelen gir nok lys til at dette lar seg ivareta på en god måte. Dette har vært prøvd i rettssystemet mange ganger. Så skitt jakt jegervenner – men husk å informere grunneier og eventuelt andre berørte, så slipper dere eventuelle spørsmål i etterkant. Og til alle dere som er skråsikre; tenk dere om to ganger. Vet eller tror jeg at jeg vet? Om svaret er «tror jeg vet» – så la være å gi råd.

Anyway; Jeg har jaktet rådyr i måneskinn – og nå skal jeg i fengsel. Takk for meg!

Mot idioter kjemper selv gudene forgjeves..

6 kommentarer

 1. Fikk kjeft for akkurat det samme, men var ganske skråsikker på at min tolkning av viltloven var riktig, så ga pokker å jaktet på. Ikke at det kom noen rådyr da.

 2. Raymond Tollefsen

  Dette er det merkeligste jeg har hørt. Vedkommende må vel ikke i fengsel hvis han har lovverket på sin side?
  Hva er det da vi skal forholde oss til?

  1. Hei!
   Heldigvis kan ikke sosiale medier dømme noen til faktisk fengsel – så bloggen er nok mest ett spark til bedrevitere som ikke vet.

 3. Dette var fint og nyttig å lese. Man skal ikke tro, man skal vite 🙂 Jeg er herved fast følger (har nå fulgt deg på insta en stund alt). Bra blogg!

  1. Takk takk 🙂

 4. Ivar G. Thorsen

  Godt å høre at det går an å komme gjennom systemet. Kjempebra !

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *