Elgkarbonader med Chili og en twist

Noe av det aller beste med jakta, er at vi får med oss fantastiske råvarer hjem fra skogen. Viltkjøtt, bær og sopp tas vare på og vi skaper flere gode minner med familie og venner gjennom vinteren og våren. Som lidenskapelig jeger og hobby kokk, har jeg etter hvert tilpasset og utviklet en rekke oppskrifter med norsk vilt i fokus og i dag tenkte jeg dele min litt alternative oppskrift på de tradisjonelle elgkarbonadene. Starter dog med en advarsel; dere kommer aldri til å lage elgkarbonader på gammelmåten igjen..

Klassiske elgkarbonader?

Klassiske elgkarbonader er helt ok, men skal jeg være helt ærlig, så opplever jeg at de har en grå og kjedelig smak. Tenk på det; elgkarbonader har stått på bordet i norske hjem siden nittenpilogbue. Farmor lærte det av svigermor og så lærte hun det videre til sin svigerdatter, som var redd for å fornærme svigermor og videreførte oppskriften. Elgkjøtt var kun tilgjengelig for de med gård og gårder overlates som kjent tradisjonelt til eldste sønn(hvis kone arvet svigermors oppskrifter..) Man behøver altså ikke være Einstein for å forstå at det lå aldri til rette for å videreutvikle denne retten, men ettersom jeg ikke kommer fra en jegerfamilie, så var jeg heldig nok til å starte med blanke ark. Her følger altså min variant;

Chili – det lille ekstra

Chili.jpg
Chili gir en helt fantastisk smak til elgkarbonadene – finhakkes og blandes rett inn i farsen

Så fort man setter nesa utenfor norskegrensa, oppdager man at verden er full av smaker. Ett krydder som heldigvis har økende popularitet i Norge, er Chili. Det passer fantastisk i elgkarbonader. Den ekstra piffen det gir er en liten kontrast til den milde smaken av elg og fettet i medisterfarsen jeg har i karbonadene, gjør at ettersmaken av Chili ikke blir ubehagelig. Fettet bidrar nemlig til å redusere ettersmaken av capsaicin som er det stoffet som kan oppleves ubehagelig i chili.

Champignon gir fuktighet

DSC02045.JPG
Finhakket Champignon – aroma og mer fuktighet

Ettersom viltkjøtt er veldig magert, så er det en risiko for at elgkarbonader (eller hjortekaker) kan oppleves tørre. Jeg har forsøkt veldig mange forskjellige måter å tilsette fuktighet, men frelst ble jeg først den dagen jeg tilsatte en god dose fersk champignon. Denne har med seg masse fuktighet og aroma inn i farsen og med riktig steking, så beholder vi denne i det ferdige produktet.

Fremgangsmåte

SONY DSC
Norske tradisjoner møter et mer fremoverlent kjøkken

Resten av oppskriften er nok relativt klassisk. Start med å forberede ingrediensene, så rører du inn salt i farsen til den blir litt «seig». Tilsett krydder og potetmel, løk, chili, champignon, egg og fløte og bland det godt sammen. Farsen kan godt stå litt, så rekker smakene sette seg ordentlig. Om du liker trøffel, så går det fint å bruke dette også. Jeg har det som sånn «innimellom» alternativ. Når farsen er klar, brunes de i en middels varm panne, før de ferdigstekes i ovnen på et par hundre grader. Hele oppskriften får du under. God appetitt – og kom gjerne med forslag på alternativer i kommentarfeltet.

Oppskrift:

 • 1,5 kilo kjøttdeig av elg
 • Ca. 300 gram medisterdeig
 • Ca. 3 dl fløte
 • 2-3 finhakkede hvitløksfedd
 • 3 finhakkede løk
 • 2 finhakkede ferske chili, uten frø
 • 3 never finhakket champignon
 • 2 egg
 • 2 ss potetmel
 • Salt, pepper, timian, muskatnøtt, oregano
 • Valgfritt; trøffelolje
SONY DSC
Karbonadene brunes – før de får steke ferdig i ovnen på et par hundre grader

2 kommentarer

 1. Leif Lyngnes

  Hei. Takk for at du delte denne oppskriften , karbonadene ble kjempegode. Jeg brukte en blanding av elg og hjort , hadde i litt mindre løk,brukte ikke timian da jeg ikke hadde det, men karbonadene ble alikevel meget bra. Denne oppskriften vil jeg bruke igjen .

  1. Takk – det var en hyggelig tilbakemelding å få!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *