Hund og jeger – En gjesteblogg om jakthunder

Anita Kongsdal, 43 år, er gift med Arne Kongsdal, de bor i Vestfold. Arne har jaktet siden han var fem seks år gammel, i tillegg er han i dag fuglehund dommer, så da de spurte om vi skulle gjøre en gjesteblogg om stell av jakthunder var jeg umiddelbart positiv. Med fire engelske settere, så ligger det litt i kortene at de har et lidenskapelig engasjement for fuglehund sporten. «Det er viktig at hundene har det bra. De skal yte sitt beste både på jakt og i konkurranse,» sier Anita Kongsdal. De fire engelske setterne er en del av familien.

Stell av fuglehunder er viktig

anita-kongsdal
Anita med en av sine Engelske Settere

Engelske settere er aktive og sosiale dyr. Anita og Arne velger å ha hundene boende inne hele året. Riktig kosthold og stell er viktig, hundene blir brukt til jakt, konkurranse og avl. «For oss så er det familiehunder. De er inne og vi bruker mer eller mindre all vår fritid på de», forteller Kongsdal. Så fort varmegradene kommer går Arne og Anita raskt ut og sørger for at hundene blir beskyttet mot spesielt flått. Tispen deres er fortsatt valp, og hun er så liten at hun får med seg all flåtten som ligger langs skoggulvet. De har testet ut veldig mye forskjellig fôr. Setterne får både fiskeolje og egg, men dyrene reagerer individuelt på maten. Stell er lagt fast til en dag i uken. De blir børstet, floker blir fjernet, klør blir klippet og selv om de får flåttmedisin må de sjekkes grundig. Det er viktig å holde hundene friske.

Egenrådige dyr

arne-kongsdal

Anita og Arne har holdt på med engelske settere i ni år. For dem er hundene både en livsstil og en sport. Med latteren lett om munnen forteller Anita «fuglehunder skal jakte for jegeren, og de skal ikke stikke av gårde. Den eldste hunden vår Lemmy har nettopp fylt ti år, og han har funnet ut at nå er han gammel nok til å stikke av». For litt siden måtte Anita ringe politiet, setteren hadde forsvunnet. Hun syklet rundt, med blodsmak i munnen, og lette. Etter noen timer ble Anita kontaktet av politiet, Lemmy hadde dukket opp midt på Midgardsblot, en lokal vikingrock festival. Hunden har stukket av på fjellet før. Han er så selvstendig og egenrådig at han ser seg tilbake, og ser at eierne ikke ser han, så stikker han.

Veterinærens seks råd for stell av jakthunder

Anita har snakket med veterinær Jannicke Jæger. Hun driver Dyreklinikken Bergen Vest, og har selv vært mye på jakt i fjell og på vidda.

  • Opptrening; Det er viktig med jevn trening av hunden, og så gradvis opptrening i god tid før jaktsesongen for å forebygge skader på skjelett og muskulatur under selve jakten. Det er som med oss mennesker. Hvis vi plutselig trener hardt uten forberedelser får vi skader.
  • Flått; Hunder kan også få flåttbårne sykdommer. De kan få flere hundre flått på seg, og må beskyttes. Det beste er å gi jakthunden såkalt repellerende flåttmiddel, som innebærer at flåtten faller av før den får bitt seg fast. Med milde vintre kan flåtten leve nesten hele året. Da er det greit å bruke et flåtthalsbånd som varer i opp til 8 måneder, det beskytter jakthunden hele flåttsesongen. Flåttmidler finnes også som dråper og tabletter.
  • Riktig fôr; Det er viktig å fôre opp hunden med høyenergifôr for å kunne takle alle dager og kanskje uker med jakt og mye aktivitet. Husk at kroppen trenger opp mot 6 uker på å tilpasse seg et høyenergifôr. Man bør starte minst 3-4 uker før jaktsesongen. Jegere og jakthunder er jo idrettsutøvere som bruker mye energi og har høy grad av fysisk aktivitet.
  • Reveskabb; Reveskabb kan ramme hunden hvis det er områder med mye rev. Advocate er en vanlig medisin mot reveskabb. Studier viser at flåtthalsbåndet Seresto også har god effekt mot reveskabb.
  • Ormekur; Hvis hunden forsyner seg av jaktbyttet, rått kjøtt og fisk kan den rammes av innvollsorm som bendelorm og spolorm. Drontal er en effektiv endagsbehandling mot mage- og tarmparasitter.
  • Revens lungeorm og fransk hjerteorm; Reven er den største smittespreder av revens lungeorm og fransk hjerteorm. Begge ormtyper kan bruke både rev og hund som sluttvert. Mellomverter er snegler, og hunder smittes ved å få i seg snegler eller slim fra disse. De vanligste symptomene er hoste og andre luftveissymptomer, men fransk hjerteorm kan potensielt gi langt mer alvorlig sykdom hos hund. Advocate virker både som forebygging og behandling av begge disse parasittene.

Og du? Liker du det jeg skriver?  Lik og følg siden min på www.facebook.com/bukkefall eller på Instagram som @bukkefall . Tusen takk!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *