Sauer 404 – mitt nye førstevalg for jakt

En blogg om å velge rifle: Jeg har lenge siklet på en ny rifle, men ikke helt klart å bestemme meg for hva jeg ville ha. I mange år har jeg jaktet med forløperen til Sauer 202, en tidlig systemrifle som het Sauer 200 (Carl Gustav modellen). Jeg vurderte rett trekkere, men jeg liker tanken på at bolten låses synlig og at det er masse stål mellom meg og sluttstykket. Mange produsenter ble vurdert, men så kom Sauer med 404 rifla og plutselig var valget veldig enkelt. Her forteller jeg litt om hvorfor jeg valgte denne rifla og hvordan man monterer den.

Ihht retningslinjer i markedsføringsloven opplyser jeg om at rifla er ervervet til en fordelaktig pris.

Systemrifler er fremtiden

Som litt over middels opptatt av jakt, våpen og skyting, så er det lett at våpengarderoben fylles opp. Legg til at jeg også synes det er morsomt med odde kaliber og ikke går av veien for restaureringsprosjekter, så er det en stor fordel at jeg kan ha mange kaliber på samme låskasse. En systemrifle teller nemlig som kun en rifle i våpengarderoben, uavhengig av hvor mange forskjellige løp man har til den. Hele systemet er like enkelt som det er brilliant. Løpet skiftes veldig enkelt med et universalverktøy som er skjult i kolben. Tre skruer løsnes og løpet erstattes med et nytt kaliber – så bytter man selve hodet på bolten ved en enkel bevegelse og vips – så har man gått fra ett kaliber til et annet. Foreløpig har jeg valgt to kaliber jeg kjenner godt fra før; 6,5×55 og 7mm Rem Mag, men på sikt ønsker jeg flere kaliber. Som hjemmelader er jo halve moroa å teste forskjellige ting!

LES OGSÅ: En guide til riflekjøperen, med tester, gode råd og tips du bør tenke på!

Plug and Play

Jeg valgte å gå til en faghandel da jeg skulle ha ny rifle. Det er noe spesielt ved å prate med fagfolk som kjenner hver minste detalj i våpenet og som tar seg tid til å forklare hvordan ting virker. Da jeg spurte pent om å få være med å montere våpenet, så var heller ikke dette noe problem. I ettertid så ser jeg at akkurat det kanskje var unødvendig, ettersom man kan demontere og remontere Sauer 404 med tolv tommeltotter, men uansett var det gøy å være med deres børsemaker Tommy og se hvordan han jobbet. Fikk også med meg noen tips til andre prosjekter – og en ny venn jeg kan spørre ved behov.

Montering av kikkertsikte med Sauer Universal Mount

På min gamle Sauer så har jeg også avtakbart kikkertsikte (EAW montasje), men den nye løsningen til Sauer er brilliant. På låskassa er det frest ut spor og så har man utviklet en avtakbar montasje som ligger lavt nede på rifla. Så var det bare å legge det nye Leica Visus siktet i sporet og skru til ringene. Montasjen passet så godt til rifla at første serie samlet jeg i 8’ern på 100 meter. Avtakbar montasje er essensielt for meg ettersom jeg vil jakte med flere kaliber og kikkerter på samme rifle.

Tips: Om du bestiller en rifle ferdig montert og levert over disk, så er det smart å tilpasse distansen fra kikkertsiktet til øyet. Når du legger an rifla så skal du se hele ringen i kikkertsiktet, uten å tenke på at du må justere hodet fremover eller bakover. Her er alle forskjellig – så ikke gå ut i fra at rifla er riktig satt opp fra leverandøren. Løsne skruene i ringmontasjen og når alt ser riktig ut, så skrur du til igjen og er klar for skytebanen.

Fleksibelt system og masse tilpassningsmuligheter

At ingeniørene i det Tyske firmaet har tenkt, det er det liten tvil om. Sauer 404 er sikkert fullpakket med detaljer jeg ikke kjenner, men fra mitt ståsted så var det et par ting jeg som også var med på å bikke den endelige beslutningen til Sauer:

 • I motsetning til på enkelte andre system rifler, så har Sauer en tradisjonell bolt– og man ser at den er låst. Det er masse metall som holder bolten på plass også ved en alvorlig feillading – altså; det er en tryggere patent. Før eller siden opplever mange at det er noe galt med ladningen – og da tilhører jeg de som synes at det er greit at rifla er bygd så den tåler det. At bolten låser på tradisjonell måte gjør også at man kan «smyge» den forsiktig igjen – så slipper man slamrelyder i skogen som kan oppstå når sluttstykket smelles hardt igjen. Nok snakka!
  sauer-bolt
  Sauer 404 med oppspenner og mulighet for å skifte kaliber
 • Sikkerhet; Sauer 404 kommer med oppspenner. Det vil si at jeg kan trygt ha et skudd i kammeret når jeg går ut på jakt og jeg slipper lage unormale lyder i skogen. Dette er en kjempefordel – særlig for meg som driver mest med smygjakt. Her gjør vi ferdig unna alle metall lyder ved bilen.
 • Justerbart avtrekk – uten at man behøver kontakte våpensmed eller være ekspert! Rifla kommer med fire forhåndsinnstilte avtrekk. Dermed er det enkelt å skifte fra jaktavtrekk (her liker jeg litt motstand) – til ett lettere avtrekk på skytebanen. Avtrekket er også helt uten kryp og knirk.
 • Avstanden fra avtrekkeren til pekefingeren kan reguleres. Dette høres ikke viktig ut – men ved å justere avtrekkeren slik at den passer meg, så fikk jeg full kontakt mellom pekefingeren og kolben. Det gjør at jeg får avtrekkeren riktig plassert på pekefingeren, hvilket igjen gjør at jeg får mer presise avtrekk og bedre presisjon. Veldig, veldig smart! Oppdaget ikke denne egenskapen før etter at rifla var min – men fikk vesentlig bedre samlinger da jeg fikk justert denne.
 • Fleksibilitet, også med tanke på riflestokker. Jeg jakter både hjort i dårlig vær på vestlandet, hvor lett vekt er viktig – og jeg liker langholdsskyting med tyngre kaliber, hvor en tyngre rifle med trestokk er å foretrekke. Her skifter jeg stokk på ett lite minutt ved hjelp av det integrerte universalverktøyet og et par skruer. Genialt.
 • Enkel take down; ettersom alt verktøyet som trengs er integrert i våpenet, så tror jeg det burde gå greit å skru fra hverandre rifla og hive den i sekken om man er uheldig (heldig?) og skyter hjort eller rein langt inne i fjellet og må bære ut – eller om man har langt å gå til jaktområdet. Hater å gå med rifla slengende på skuldra samtidig som jeg sliter med å dra vilt. Dette har jeg ikke testa i praksis, men har tenkt en del på det og tror det burde funke fint.

 Praktisk bruk

IMG_2488
Sauer 404 i skytebenken – med flotte samlinger. Her er det min egenspredning som blir problemet… 😉

Sauer 404 leverte presisjon fra første serie. Ettersom løpet er kaldhamret så slipper man også bekymre seg for å «skyte inn» rifla og endringer i treffpunkt de første par hundre skuddene. Har skutt inn noen rifler med andre produksjonsteknikker og da ble det mye pussing de første hundre skuddene. Låskassen er i aluminium og rifla fremstår som godt balansert – vesentlig bedre enn mine andre rifler. Alt i alt – et kjempe våpen og ett flott utgangspunkt for meg å bygge videre på. Nå er det bare å sette en trestokk og titan lyddemper på ønskelista. Og den nye karbon to-foten som kommer senere i høst. Og et større magasin… Kjære Julenissen… ?

Om Sauer 404

Sauer våpen er utviklet og produsert i Tyskland. Norsk importør er Magne Landrø AS på Lillestrøm – og du kan lese mer om valgmulighetene på deres hjemmesider.

Og du? Liker du det jeg skriver? Lik siden min på www.facebook.com/bukkefall eller på Instagram som @bukkefall . Tusen takk!

IMG_2517
Første gang på jakt med ny rifle, så fortjener man litt flaks. Sauer 404, Leica Visus og Lapua Naturalis viste seg være en effektiv kombinasjon

7 kommentarer

 1. Hvor mange dyr har du skutt med naturalis i 6,5×55? Jeg prøver den for første gang i år i 6,5, til nå skutt to rådyr. Det ene skutt rett bak bogene, så ett ganske fint slakt. Og grei effekt. Det andre derimot, fikk ett skudd midt i bog, styggeste rådyrbogene jeg har sett, har bare brukt oryx før og det har aldri vært så stygt. Blodslått langt utover på begge sider. Men mulig jeg var uheldig med dette ene dyret? I tillegg sprang det 70 meter etter skuddet. Hva er din erfaring?

  1. Hei John! Har skutt 2 rådyr med Naturalis i høst – begge var veldig pene slakt. Det ene la seg rett ned – mens det andre løp 50 meter med et eksplodert hjerte og to sønderskutte lunger.. kommer langt på ren adrenalin med andre ord.
   Om du tenker på at mattilsynet anbefaler å skjære vekk 10 cm rundt skadet vev med en blykule, så tenker jeg uansett at det blir vesentlig mer å kaste enn med Naturalisen. Enig?

   1. Jepp, det er sant. Blir å prøve videre, nå på hjort, men synes problemet blir blod og ikke ødelagt kjøtt. Men selvsagt kan ha vært uheldig med dette ene 🙂 Takk for responsen
    Ps. Jakter også med 404

   2. Jan-Erik Andersen

    Jeg har til nå skutt 15-20 dyr, hjort og rådyr, med Naturalis 6,5 i min Sauer 404. Før det har jeg skutt adskilligedyr med den opprinnelige homogene Barneskula i 30.06 og Carl Gustaf 1900.
    Uansett hva andre måtte mene gir jeg aldri tilbake til blykuler til jakt. Ingen problemer med at dyret ikke detter, enten rett ned eller innen 20-30 meter. Det er tross alt treffpunktet som avgjører dette.
    Etter at jeg begynte med homogene kuler, kan jeg gnage meg helt inn til sårkanalen uten å være redd for blyflak i kjøttet. Jeg har også et inntrykk av at slaktene blir mindreblodslått også.

 2. Ingar Berg

  Har prøvd Orryx og naturalis på rådyr i 6,5. Med skudd bak bog synes jeg ikke resultatet var av stor diferanse, gjennomskyting og blodutredelse fikk jeg på begge. Bukken som falt i år fikk ikke et idelt skudd, skikkelig bogskudd og delt brystbein. Hjertet ble også tatt bra så døden inntraff meget raskt, men med tanke på kjøtt så var mye av fremparten ødelgt. Det ble da skutt med Orryx.

 3. Hei Jan!
  Jeg har selv forespurt om denne riflen fordi jeg ønsket å oppgradere Sauer 200 rifla mi – og av de grunner som er nevnt over. Jeg får heller ikke betalt for noen av innleggene jeg skriver og Sauer eller andre får ikke moderere det jeg skriver. Altså; dette står for egen regning – men ettersom jeg er såpass profilert, så har jeg nok tilgang til bedre priser enn hva de fleste ville fått. Således burde kanskje innlegget være merket. Skal rette det til – takk for tips. Mvh Marius

 4. Til Rådyr vil eg anbefale 120grains tsx.
  Har med stort hell brukt den på større viltarter også.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *