Dette er meg – Bukkefall

Marte Emilie gjorde nylig en blogg som jeg kom på at jeg selv også burde ha gjort for lenge siden. Hun presenterte seg selv og jegeren Mare Emilie. Riktignok så vil de av dere som følger alt det jeg skriver med argusøyne ha fått med dere mesteparten, men nå er jeg vel såpass realistisk at jeg innser at det forskjell på meg og Jostein Bever… – så til dere 99% av følgerne mine som ikke leser alt; dette er meg!

Hvem er jeg?

Navnet mitt er Marius Torjusen. Gift – 2 barn. Snart 40 år. Bor i Fredrikstad hvor jeg jobber som konserndirektør i Jøtul Gruppen. Utdannet i Frankrike og England – og har også bodd noen år i Danmark. Når jeg ikke jakter trives jeg best i båt, på fisketur eller med ski på beina.

Hvordan starter en caféelskende finansspire i myggjagere (spisse sko) å jakte??

Marius ferie
På ferie – Koh Tao

Jeg er født og oppvokst i sentrum og kommer fra en familie som aldri har satt sine bein i ett gevær. At jeg skulle begynne å jakte var med andre ord ikke selvskrevet.. Men uansett; en vårdag i 2003 meldte jeg meg på jegerprøvekurs. Det var ett desperat forsøk på å finne en hobby etter at jeg flyttet hjem fra England. Husker vi satt inne og pugget navnet på en hel haug dyr og fugler jeg aldri hadde sett før – mens jeg trøstet meg med at jeg uansett ikke kom til å komme på jakt, så det holdt å se forskjell på tegningene. Jeg er innmari god til å pugge teori – så det var lett som en plett – men for the record; jeg ser fortsatt ikke forskjell på alle disse fuglene ute i naturen. Hvis du spør Odd så er det mulig jeg ikke så forskjell på en Dovhjort og et Rådyr en gang også.. men den historien tror jeg ikke vi skal rippe opp i.. Men jegerprøva fiksa jeg og så skjedde det ett mirakel; Asfaltjegern i spisse myggjager sko ble invitert med på rådyrjakt og fra den dagen har jeg vært hekta.

Hvordan har det seg at jeg allikevel kan en del om jakt?

Beaver trophy
Odd Haug – en av flere gode mentorer

Svarer her er mangedelt. Først og fremst så har jeg lært ekstremt mye jakt av mine to mentorer, Odd Haug og Trond Berger. På hver sin måte har de støttet, oppmuntret, forklart, forklart igjen og vist meg hvordan naturen fungerer, hvordan viltet oppfører seg og hvordan man bruker den informasjonen man har tilgjengelig for å øke sjansene for en suksessfull jakt. Utover det så er jeg født analytisk og nysgjerrig – så jeg har lest mye av det som er å lese og sett de fleste videoer som omtaler de emnene jeg er nysgjerrig på. Til slutt så bruker jeg mye tid både i forkant av – og etter egne jakter til å planlegge og analysere hva som hendte. Når jeg setter sammen alt dette – så føler jeg at jeg utvikler meg som jeger.

Planer for året?

Viltparade med rådyr og villsvin
Jeg skal blant annet en tur hit og jakte rådyr, villsvin og Dåhjort

Jeg har etter hvert ganske god tilgang til jakt – så for meg er jakten blitt en helårshobby. Mye av tiden går også med til å observere viltet utenom jaktsesong, til viltpleie og til å vedlikeholde jaktområdet med saltstein, tårn, rydde stier osv. Men uansett; i år startet sesongen i februar med revejakt, frem til beverjakta tok over ut mot april. Så er det stille noen måneder før jeg går i gang med et filmprosjekt med Jonas Breda fra midten av juli. Vi skal filme både revejakt og bukkejakt på rådyr i år. Når bukkejakta etter rådyr er over så starter hjortejakta og jeg skal i år til Åkrafjorden og jakte med Jens Lindskog. Litt usikker på om det blir en eller to turer til Vestlandet og Jens. Første helgen i oktober skal jeg ha med Joakim Pettersen (Jegerbloggen) på tur til min mentor Odd – og vi skal jakte rådyr, villsvin og forhåpentligvis Dåhjort noen dager. Derfra bærer det rett på Finnskogen og Elgjakt – hvor jeg, Trond og en kompis som heter Per sammen har en kvote på fire elg. Med to nye elghunder gleder jeg meg veldig. Etter dette blir det en del rådyrjakt i Østfold i helgene frem mot jul, både reguleringsjakt med Viltnemda i sentrumsnære områder og i egne terreng – før Januar kommer og jeg igjen setter nesa mot Sverige. Heldigvis har de en litt lengre jaktsesong der. Ganske hektisk jaktår med andre ord – med variert vilt og gode venner.

Hva jakter jeg med?

Jeg jakter helst med rifle – og tilpasser kaliber og valg av våpen ut i fra viltet og terrenget hvor jeg skal jakte. 6,5×55, 7mm Remington Magnum eller 9.3mm. Favoritt produsent er Sauer og jeg har akkurat bestilt meg en ny Sauer 404 som jeg håper rekke få før jakta starter. Den erstatter min etter hvert godt brukte Sauer 200 med spesialstokk fra Tyristubben. Ellers har jeg også en hagle fra Star Baikal. Det fine med den er at den også fungerer som padleåre dersom jeg skulle trenge en ekstra. Og etter en del papp og duck-tape, så passer den meg ganske så fint 🙂

Hva har jeg i jaktsekken – det infamøse spørsmålet fra den svenske podcast’en Jaktradioen!

Härkila Reisa
Härkila Reisa – fantastisk sekk som er 100% lydløs

Der har jeg minst mulig, men alltid;

 • En god håndkikkert (om jeg ikke har den rundt halsen)
 • Myggmiddel
 • Hodelykt
 • Ekstra batteri
 • Baby-wipes
 • Ofte en ekstra genser

1 kommentar

 1. Andre Fevang

  Flott blogg!

  @lead_slingers

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *