Test og oppsett av ScoutGuard viltkamera

Her på bloggen skriver jeg ofte om utstyr jeg bruker selv og som jeg har god erfaring med. Jeg har etter hvert en del forskjellige viltkameraer – men favoritten min er fortsatt ScoutGuard sine kameraer. Her viser jeg hvordan du gjør for å sette opp et viltkamera – og jeg kommer til å publisere bildene som blir tatt med dette kamera. Nå skal jeg teste litt her hjemme noen uker – og så er planen å flytte de til Finnskogen, hvor jeg skal se hvor lenge de kan klare seg selv. På den måten kan du gjøre deg opp din egen mening om kvaliteten på bildene og hvor enkelt det er å sette opp et viltkamera.

Montering av viltkamera

I stedet for å beskrive hvordan man setter sammen kameraet og hva slags deler det har, så laget jeg en liten video som viser hvordan viltkameraet fungerer og hvordan man setter det opp. Etter videoen vil  jeg beskrive hvordan man stiller inn de tekniske parameterne.

Kamerainnstillinger

Å velge riktige innstillinger er viktig. Her ser du hvordan jeg setter opp mine. En fordel med ScoutGuard er at du bruker samme software på flere forskjellige modeller og da er det lett å forholde seg til – og gjøre seg kjent med menyen. Her er oppsettet jeg gjorde på det nye SG 880.

hovedmeny
I hovedmenyen til ScoutGuard er det tre seksjoner du bør stille inn for at viltkameraet skal virke optimalt
Oppsett av MMS
For å sende MMS eller bilder via e-post stiller du WAP/ Internet parameterne i kameraet
Kamera innstillinger.JPG
ScoutGuard sine viltkamera har veldig mange valgmuligheter. I sommerhalvåret har jeg kameraene avslått mellom klokken 9 am og 6 pm. Velg å motta bilder via e-post – det er langt rimeligst.

To-veis kommunikasjon

Å ha muligheten til å sende en tekstmelding til viltkameraet – og bare spørre «hvordan har du det i dag» – og få svar tilbake med at «joda – jeg har det kjempefint» Her hos meg er temperaturen 7 grader – det ser «slik» ut rundt meg og grunnen til at du ikke har hørt noe fra meg på et par dager er at det ikke er noe vilt å vise.. det er helt fantastisk. På den måten så vet man at alt er i orden. Med 2-veis kommunikasjon kan man også endre innstillingene uten å behøve ta turen ut i terrenget. For mitt vedkomne er dette veldig greit – siden jeg bor et stykke unna.

Beskytt viltkameraene dine!

Ett viltkamera koster noen kroner – og da tenker i alle fall jeg at man godt kan ta noen forhåndsregler for å øke levetiden. Selv om de skal være vanntette fra fabrikken, så tenker i alle fall jeg at det er alltid en risiko for at vann trenger inn og ødelegger elektronikken. Jeg lager meg små hus som jeg plasserer viltkameraene inne i. Det gjør at jeg slipper frostproblemer om vinteren og jeg slipper at det kommer fukt i kameraene. Kanskje ikke nødvendig – men jeg er overbevist om at det lønner seg.

Hus til viltkamera
Jeg skrur sammen noen veldig enkle hus i finer. Ikke er jeg veldig nøye på utseende heller – disse skal det gå raskt og lage og de skal bare gjøre jobben 🙂

Noen bilder fra ScoutGuard

Hvordan man plasserer kameraene ute i naturen er også verdt å tenke på. Det har jeg skrevet en artikkel om her. Noe som absolutt hjelper er også om man har satt opp en saltstein riktig. Det kan du lese mer om her.

Oppdatert 02.08.16 – imponerende batteri kapasitet!

Var ute en ny tur i dag og hentet inn minnebrikkene. Alle kameraene var fortsatt funksjonelle etter å ha stått uten tilsyn siden siden 28. mars. Det er fire måneder uten å skifte batteri – not bad. Riktignok var det kun ett kamera som hadde nok strøm til å sende meg bilder på mail – men alle kameraene tok fortsatt daglige bilder. Not bad! Tror det skyldes at jeg har aktivert timer funksjonen? Fikk også noen fine bilder som jeg tenkte dele med dere.

Følg meg på Facebook?

Om du liker det jeg skriver – så er en enkel måte å holde seg oppdatert på å følge Facebook siden til bloggen. Den finner du her: www.facebook.com/bukkefall . På Facebook er det noe annet innhold enn her på wordpress – så det kan være smart å følge begge steder.

60 kommentarer

 1. Flott gjennomgang! Hvilke simkort bruker du? Vanlige kontantkort?

  1. Kontantkort fra OneCall er billigst av de jeg har testa. Ca 4 øre per mottatt bilde.

   1. Spiller det noen rolle hvilken type sim kort man bruker?

   2. Bare testa Onecall og Telenor

 2. […] Viltkamera – helst med MMS og riktig innstilt klokke. Overraskende ofte så kan man forutsi når på døgnet grisen kommer. I alle fall om den er der «sent» eller «tidlig». Hvilket kamera jeg bruker og hvordan det settes opp ser du her. […]

 3. Hei.skal inn på mms oppsett på mitt nye scoutguard sg885.men skjønner ikke det når jeg går inn på check wap.så står det internett settings.hva skal stå her?

  1. Jeg har også kjøpt et Scoutguard sg885 men får det ikke til å fungere. Er forholdsvis datakyndig og jeg har prøvd alle varianter av innstillinger men MMS eller mail fungerer ikke. Bilde (og video) blir lagret på minnekort riktignok.

   1. bukkefall

    Hei!
    Tredje personen som kontakter meg om dette kamera på 3 dager.. SG 885 er så vidt jeg vet en XXL modell. Jeg har ikke testet den selv.. men kan gjette på at det av en eller annen grunn ikke leser datafilen din (gjetter basert på resultatet du beskriver).

  2. bukkefall

   Se svar på Mail – har ikke testet XXL modellen selv

 4. Kjell Ove

  Jeg har fått det til å funke. Forsøkte å konfigurere via programmet som en laster ned fra internett. Dette programmet hadde ikke modellen SG885 i drop down listen så når jeg produserte filen så tipper jeg kameraet ikke kjenner den igjen basert på at filnavnet inneholder modellen til kameraet. Jeg laget en support sak og fikk følgende tilbake;
  您好:

  li xiaoyan (xiaoyan_li@bolymedia.com) 邀请您查看 Dropbox 上的文件“BMC CONFIG.zip”。

  li xiaoyan留言:
  “Hi Kjell, Please kindly find the attached BMC CONFIG which have add the model of SG885MK. BTW, where are you bought from, they should support you directly, right? Have a nice day! Best regards, Linda Lee Technical Support Supervisor Boly Media Communications (Shenzhen) Co., Ltd. Add: 2F, Shanshui Building B, Yungu Innovation Industrial Park, No. 1183, Liuxian Blvd, Nanshan Dist., Shenzhen, Guangdong, China 518055 Tel: +86 (755) 2680 5999 | Fax:+86 (755) 2681 7782 Skype: linda20100712 Mobile/Whatsapp: +86 15889417116 E-mail: xiaoyan_li@bolymedia.com Website: http://www.bolymedia.com”

  查看文件

  祝您使用愉快!
  Dropbox 团队

  Men, da hadde jeg allerede fått det til å fungere på følgende måte:
  1) Sett opp innstillingene direkte på kameraet via remote control.
  2) Last ned via app store BGTools.
  3) Sett admin passord via BG Tools første gang (Default passord er type 0000 (sjekk denne :http://www.viltkamera.no/?page_id=3070)
  4) Deretter er det enkleste å styre kamera via denne appen som produserer riktig SMS for å styre kamera.

  1. bukkefall

   Takk for tips!

  2. Kristian

   Hei
   Har du Kjell Ove den ZIP, filen for SG885

   1. Alexander

    Jeg kunne også gjerne ønsket meg den!

   2. bukkefall

    Se svar nedenfor.

 5. Kjell Ove

  Har et SG885, noen som vet hvordan en får oversikt over batteristatus uten å måtte se på kamera i test modus?

  1. Kjell Ove

   Altså remote uten å være fremfor kamera. (SG 550)

 6. Hei
  Jeg har også kjøpt et SG880, har problemer med å få sendt bilder på MMS, error 3941 nettverk uoppdaget, denne meldingen står når kameraet har gått igjennom alle 10 sendingsmodusene. Men når sendingen starter så står det at kameraet har godt signal. Fullt utslag på LCD skjermen på signalet også. Har fulgt dine anvisninger når jeg satte opp kameraet.

  1. bukkefall

   Hei!
   Har ikke sett den feilmeldingen selv. Har du forsøkt å google det?
   Marius

 7. Ang. 885.
  Hadde også problem. Fikk en oppdateringsmail av xxl. Var vist noe feil med de.
  Lastet den ned og fulgte din bruksanvisning. Nå fungerer alt tipp topp

  1. bukkefall

   hei! Bra at du fikk hjelp fra XXL og hyggelig at tipsene i bloggen min fungerte 🙂 Skitt jakt!

  2. Alexander

   Jeg har også problemer med min SG885, det virker ikke som om den sender eller mottar signaler via sim-kortet. Kan du poste eller lenke den eposten du fikk fra xxl?

   1. bukkefall

    Hei!
    Var ikke jeg som fikk epost fra XXL – men se litt lengre ned, så har Kjell Ove lagt ut en link fra produsenten. Jeg har bare testet SG 880 modellen.
    Marius

 8. Hei
  Kan dere svare meg på en ting.
  Finnes det solcellepanel til ScoutGuard SG885MK Viltkamera?

  1. bukkefall

   Vet ikke – sorry. Sjekk evnt på nettet. Uten å vite det, så tror jeg det er samme kamera som ellers på nettet heter SG 880 (de virker i alle fall ganske like), så passer det ene, så passer kanskje det andre? Men som sagt; har ikke testet. Ville kanskje heller gått for et eksternt batteri – det er nok billigere og vil vel vare evig.. (uten at jeg har testa det heller..). Får lang nok driftstid med 8 vanlige batterier.

  2. Sjekk her: https://www.bolyinc.com/store/accessories/bs-01.html
   Eller, det går jo an å kjøpe ekstern kabel (http://www.viltkamera.no/webshop/strm-c-71_73.html) og et 6V vedlikeholdsfritt batteri fra Biltema (http://www.biltema.no/no/Bil—MC/Elektrisk/Batteri-ovrig/Blybatterier-2000018765/).
   Ser at de nå kun averterer 6 Volt, 4,5 Ah batteri, mens høsten 2016 solgte de et som var dobbelt så stort (langt). Men man kan jo alltids parallellkoble flere 4,5 Ah batteri eller kjøpe andre steder. Blybatteri er forresten ganske simple greier. Kanskje et mer moderne AGM batteri er å foretrekke: https://www.clasohlson.com/no/AGM-batteri-6-V,-4,5-Ah/36-5461

 9. Justin Payne

  Hei, jeg trur det har vært nevnt at disse kameraene sier fra når de holder på å gå tomme for batteri.. Stemmer det? Jeg har 3 slike SG880MK-14MHD som nå alle sammen gikk tomme på ca. 3 uker uten at jeg mottok noen form for varsel. (Jeg får bildene via GPRS, men har jo også registrert et admin mob. nummer..) Vet noen hva dette kan komme av? Noen som har mottatt slike «low battery» meldinger?

  1. bukkefall

   Tror de slutter sende bilder lenge før de går tom for strøm. Men når det ikke er nok spenning, så får de ikke sendt bilder. Bruk Lithium batterier.

   1. Opplevde det samme.
    Nye batteri, men 2 °C og synkende temperatur. Kamera tok bilder men sendte aldri noe, og etter 3 uker var batteriene flate (så jeg ut fra de lagrede bildene).

 10. Lars Elias Uksnøy

  Hei!
  Først; takk for fin blogg! Mye spennende lesing 🙂
  Jeg har nettopp anskaffet et Scoutgard SC880 14M.
  Får til oppsett for MMS, men får ikke til sending til epost. Ser at du har brukt eksempel med mailadresse fra gmail. Hvilket oppsett skal settes inn for smtp etc for å få til dette?

  1. Avhenger jo av epost-tilbyder.
   Jeg benyttet talkmore, som er telenor. Sending til mobil vha. MMS og sending til epost via MMS funket, men sending til epost via GPRS funket ikke. Årsaken til sistnevnte tok det laaang tid før jeg fant ut av: Jeg brukte nemlig en epost-adresse som også inneholdt store bokstaver. Men det duger ikke ved innlogging hos telenor. Så da jeg gikk over til kun små bokstaver i epost-adressen, så funket også sending til epost via GPRS.

 11. Hei.
  Venter på et Scoutguard 885 kamera.
  Noen som kan svare på om det er «time laps» på dette.
  Når det gjelder SIM kort, ser jeg at tvillingkort ikke er anbefalt. Gjelder dette data tvilling også?
  Så til sist. Hvor mye data går med til hvert bilde.

  Mvh Roar

  1. Jeg skjønner ikke vitsen med 8 eller 14 MB bilder. Kameraoptikken duger jo knapt til MMS, så hva er meningen med å blåse disse bildene opp til digre formater? De er jo fortsatt like uklare. Jeg bruker minste billedstørrelse – 5 MB – og selv det er meningsløs sløsing når billedkvaliteten er 1970-talls! Makan til fake og juks er det lenge siden jeg har sett.

  2. 880, 882, 883 – alle har time lapse, så da er det nesten innlysende at også 885 har det.
   Spurte Talkmore om dette med datakort, og de sier det kan benyttes da det kun er egnet til datatrafikk. (som tydeligvis ikke er det samme som mobildata – skjønn det den som kan)

   1. Mente selvfølgelig å skrive: og de sier at det IKKE kan benyttes….

 12. Ken Solend

  Hei!

  Sliter med å få satt opp Scoutguard SG 885 slik at det sender e-post via GPRS. Via MMS så virker alt både på MMS til telefon og E-post. Noen som har noen ideer?

 13. Odd Arne

  Hei.
  Venter på et Scoutguard SG 880 MMS 14 HD kamera. Skal kjøpe SD minnebrikke, hva bør j kjøpe ???

 14. Jeg bruker PC-programmet BMC CONFIG(V.2.8.0.3) for å lage en fil, som jeg overfører til viltkameraet via en USB kabel. Filen legger jeg i katalogen som heter GSM på kameraet / SD-kortet.

  Etter at jeg har startet opp kameraet, virker det som denne filen blir slettet fra SD-kortet etter at innstillingene er lest inn.

  Dersom kameraet går tomt for strøm, virker det som at internminnet ikke klarer å huske innstillingene lenger, og når filen ikke lenger ligger på SD-kortet er det jo ingen sjanse for å komme seg riktig opp igjen. Kameraet begynner å fungere igjen etter at jeg har overført filen med innstillinger på nytt.

  Jeg har derfor en klar teori om at kameraet rett og slett ikke klarer å «huske» innstillingene når hovedbatteriene går tomme (og det er i så fall ganske så irriterende at ScoutGuard ikke har giddet å fikse dette – man skal f.eks. lete lenge etter en mobiltelefon som blir like blank hvis man tar ut batteriet…)

  Er det noen flere som har tilsvarende erfaring?

  1. bukkefall

   Mine husker innstillingene

 15. Jeg bruker PC-programmet BMC CONFIG(V.2.8.0.3) for å lage en fil, som jeg overfører til viltkameraet via en USB kabel. Filen legger jeg i katalogen som heter GSM på kameraet / SD-kortet.

  Etter at jeg har startet opp kameraet, finner jeg ikke denne filen på SD-kortet lenger. Det kan se ut som kameraet er laget slik at innstillingene slettes når de er lest inn.

  Dersom kameraet går tomt for strøm, og deretter setter inn nye batterier, fungerer ikke kameraet. Hvis jeg overfører filen med innstillinger på nytt begynner kameraet å fungere igjen.

  Jeg har derfor en klar teori om at kameraet ikke klarer å «huske» innstillingene når hovedbatteriene går tomme (og det er i så fall ganske så irriterende at ScoutGuard ikke har giddet å fikse dette – man skal f.eks. lete lenge etter en mobiltelefon som blir like blank hvis man tar ut batteriet…)

  Er det noen flere som har tilsvarende erfaring?

  1. Eric Sandnes

   Det står i manualen at kameraet sletter konfigfila fra SD så snart den har ‘forsynt seg’ med innstillingene.

 16. HelgeNN

  Henter snart fram slegga!
  Er det noen som har et oppsett (gjerne ferdig fil) som fungerer på OneCall..?

  1. HelgeNN

   Eureka! Det funker! Det var Gmail som blokkerte mail fra en»lavsikkerhets-app» (kameraet)..

   1. bukkefall

    Topp!

  2. bukkefall

   Funker fint for meg. Hvilken mail sender du fra?

 17. Hei, noen som vet om det er mulig med flere enn 2 mottakere av mms? Får til å legge til 1 ekstra nummer utenom mitt eget, da jeg står som administrator i BGtools appen. Har xxl versjonen, scoutguard sg 885

  1. bukkefall

   Tror du må over på GPRS

 18. Scoutguard880

  Hei! Hvordan får dere instillingene dere gjør inne på BMC softwaren overført til kameraet? 🙂 Har prøvd å bare koble til kameraet til pc’en via kabelen og lagre instillingene, men ser ikke ut til at de blir overført. Feks. når jeg går inn på instillingene på kameraet er ikke «sms-control» aktivert. Skal kameraet stå i OFF eller TEST når man overfører? Dette gjelder et SG880MK-14mHD.

  1. Mitt står i «Test».
   Sjekker du innstillingene vha. fjernkontrollen etterpå?
   Husker ikke helt hvordan ting funker, men jeg bruker å kontrollsjekke vha. fjernkontrollen. Eller kanskje det er lettere å bare sende en #L# commando via SMS….

   Bare som en ekstra kommentar: Ikke alle SMS konfiugrasjonskommandoene står oppgitt i SG880/SG882/SG883-manualene, men alle er å finne MG983-manualen. Men «Game call»-kommandoen er selvfølgelig kun for MG983.

 19. Magnus Minde

  Hei.
  Hvor stor er bildefilen som blir sendt på mail? ikke 14M antar jeg, det blir dyrt i så fall.

  1. bukkefall

   Hei!
   Den er bitteliten – kameraet komprimerer kraftig før det sender. Tror jeg betaler ca 4 øre per bilde med OneCAll.

 20. Har du testet forskjellen på hastighet mellom 32 og 4 gb minne kort? Da jeg kjøpte kameraene mine; Scoutguard SG880mk-18mhd, anbefalte butikken at jeg skulle bruke 4 gb minnekort for 32gb ble for tregt. Jeg kjøpte selvfølgelig 32GB s10 kort. Og nå får jeg litt «rare» bilder. Kameraene sender bilder etterhverandre «flere kamerar på samme sti», men når de sender er det ingenting på bildene. Vi bruker dem til å ta bilder av hunder. Har du prøvd forskjellen på størelsen på kortene?

  1. bukkefall

   Bruker begge deler – ser ingen stor forskjell

 21. Christian

  Hei!
  Er det en SMS-kommando for å få kameraet til å «gå i dvale» om en skal oppholde seg rundt det, slik at en unngår unødvendig sending av bilder – og ikke vil måtte slå det fysisk av?

  1. bukkefall

   Oversikt over kommando står i manualen 🙂

 22. Roy Are Blakli

  Har kjøpt sg 880mk på jaktdepoet.
  Sa i fra at jeg ikke har pc, bare mac og iphone…..
  Fikk beskjed om at fjernkontrollen var nokk men at det var en app for iPhone…….. appen finnes ikke….
  Får ikke til å sette opp MMS og GPRS og telia (har data kort) klarer ikke å komme med de dataene jeg trenger.
  Har du oppsettet til telia?
  Telia lar meg bare ha 2 SIM-kort så jeg skal på sikt skifte til Telenor (har du oppsettet der også)

  1. bukkefall

   Hei!
   Det enkleste er kanskje å kjøre programmet for oppsett og kopiere dataene rett inn på et minnekort.
   Minnekortet leses automatisk når du booter kameraet – så lastes dine data rett inn.
   Om du ikke har mulighet til å legge data inn på minnekortet selv – så kjenner du sikkert noen som har en pc med port for kort?
   mvh
   Marius

   1. Roy Are Blakli

    Tusen takk

    Er de dataene jeg mangler i PC programmet?

   2. bukkefall

    JA

 23. Oddvar Sundfjord

  Hei, jeg har et GS550M kamera som jeg ikke får til å sende bilder.
  Jeg har et helt nytt SIM kort G4 fra TELENOR. Jeg ser at det står et kryss over i sim symbolet i displayet. Det kommer et øyeblikk tekst som sier: display pin kode.
  Hvor kan jeg legge inn Pin koden?

  1. bukkefall

   Du må sette sim kortet inn i en mobiltelefon først – og så gå via menyen og velge «fjern pin»

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *