Hvordan speke rådyrlår?

På oppfordring deler jeg hvordan vi speker rådyrlår i Jaktlaget NSA. Jeg er litt usikker på om hovedingrediensen er rådyr – eller en god venn ved navn Leif. Mest sannsynlig det siste og ettersom dere ba meg dele fremgangsmåten, så går jeg ut i fra at dere har et rådyrlår som dere vil speke – og at dere mangler Leif, så jeg spurte Leif om han ville dele sine beste tips med oss. Det ville han. Takk Leif!

First things first;

Legg litt flid og forarbeid i slaktet. Skjær bekkenbenet pent bort og klem ut blod fra de synlige årene. Noen pene kutt nå gjør at låret blir seende vesentlig penere ut ferdig speket.

Salting

tørker
Rådyrlår som tørker

Vi foretrekker å lakesalte. Det smaker best da. Det vi (altså Leif) starter med er dermed å lage en saltlake. Dette høres enkelt ut og noe jeg også tror jeg kommer til å få til alene.

 • Kok opp 12 liter vann og tilsett;
  • 4 kg vanlig salt (kan gjerne være grovsalt)
  • 4 kg nitrittsalt
  • 8-10 einerbær
  • 8-10 hele pepperkorn
  • Et par laurbærblader
 • Laken avkjøles før låret legges i

Hvor lenge låret skal ligge i laken avhenger av hvor stort det er. En tommelfinger regel er 5 døgn for en kalv og 7 døgn for en bukk.

Utvanning

Dette er det viktigste punktet – så det har fått et eget avsnitt så du ikke skal glemme det. Så til tross for at alt jeg skal si er «Låret må nå vannes ut 6-8 timer ut i fra størrelsen» – og «bytt vann flere ganger» – så setter jeg altså av litt ekstra plass til dette punktet. Altså folkens; bytt vann ofte – og husk å vanne ut låret. Ellers blir det salt og smaker ikke noe godt i det hele tatt. Promise – har prøvd det også nemlig..

Tørking

speker
DIY røykeovn

Nå er det klart til tørkingen. Leif bruker også å kaldrøke låret 3-4 timer før det henges til tørk – men det er litt smak og behag. Jeg liker mine lår litt mer forsiktig røyket enn når Leif lager til seg selv – så kanskje 2-3 timer er passe for meg. Her må dere smake dere frem.

Tørkingen bør foregå et sted hvor det ikke er for varmt. Ideel temperatur er rundt 15 grader. I tillegg bør det være passende fuktighet. Hvis det er for fuktig får vi lett muggsopp på overflaten. Det er ingen fare og vaskes lett bort med pensel og eddik (7%)- men ta minst mulig på låret med bare hender. Bruk hansker!

Låret er ferdig når vekten er redusert med 30%.

Oppbevaring

Spekemat holder seg lenge – men om ikke hele låret skal brukes med en gang, så kan det anbefales å dele låret opp i flere stykker, f.eks 3, og vakumpakke.

Spør Leif da vel..?

Leif er å treffe på Facebook – så om det skulle være noe dere lurer på vedrørende speking, viltpølser eller annet snadder man kan lage av vilt, så er det bare å ta kontakt med ham. Profilen hans finner dere ved å trykke her.

Følg bloggen min!

Om du synes det jeg skriver er morsomt eller interessant, så er det enkleste å melde seg til listen over folk som får tilsendt hvert blogg innlegg på e-post. Til høyre i margen (pc) finnes det en liten, blå knapp hvor man kan bestille oppdateringer per e-post. Man kan når som helst melde seg av. Du kan også følge på Facebook og Instagram. Takk. /Bukkefall

8 kommentarer

 1. Takk. Skal prøve å kopiere denne måten.

 2. Morten Opsahl

  Jeg vil påpeke at nitratsalt er noe annet enn det nitrittsalt! Det er nok det siste som skal brukes, altså et vanlig salt som er tilsatt (ca 0,5%?) natriumnitritt. Nitratsalt er salpeter som vi nok bør bruke i veldig små mengder.

  1. Takk for tips 🙂

 3. Sigurd Hodne

  Skal det være 8kg salt til 12l vann?

 4. Håvard Bidtnes

  Du klarer ikke å løse opp så mye salt i 12l vann. Metningspunktet for salt/vann ligger nok litt lavere. Jeg bruker3kg salt på 10 liter. Det er ca metningspunktet (uten at jeg har forsket på gramene).
  Jeg bruker også mørk sirup i laken, sammen med krydder og einer.

  1. bukkefall

   Hei Håvard, Det er ikke min oppskrift, har som det står en kompis i jaktlaget som er god på dette. Men i ettertid tror jeg han har halvert saltmengden. /m

 5. Ved 20g celsius får man løst opp ca. 350gram NaCl pr. liter vann og ved 100grader celsius får man løst opp litt over 390gram pr. liter vann. Alt over dette er bortkastet og penger ut vinduet! Hilsen biologistudent som har hatt vannkjemi ☺️

  1. bukkefall

   Haha – takk for tips!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *