Hvordan sette ut saltstein

MERK: PGA CDW ER  DET NÅ FORBUD MOT SALTSTEIN I NORGE

Å sette ut saltstein er noe av den enkleste – og samtidig mest effektive viltpleien vi kan foreta oss i et terreng. En saltstein blir hyppig besøkt gjennom året og den gjør det lett å observere hva slags dyr man har i et område. Dette gjør forvaltningen enklere. At dyrene setter pris på saltet – det ser man tydelig på sporene inn mot steinen, og det er også påvist at saltsteinene også bidrar til kraftigere gevir og økt produktivitet. Men er det bare å sette ut en stein på en tilfeldig stubbe i skogen?

Hvor og hvordan skal man velge plassering til saltsteinene?

3 elg på kamera
Mye vilt på samme plass skaper lett et gjørmehull om steinen er feil plassert

Når man skal plassere ut en saltstein er det viktig å tenke på at viltet kommer til å oppholde seg mye i området akkurat rundt steinen. Dermed er det altså dumt å sette den midt oppe i et potensielt gjørmehull.. eller midt i en myr. Forsøk å finne et sted med god drenering – så vil det være mye enklere for både deg og viltet. Samtidig tjener det ikke til mye å sette opp en stein et sted det ikke er vilt.. så her må man altså være forberedt på å legge inn en liten egeninnsats før man setter i gang. Du leter etter et vilttråkk. Finn et sted hvor det er mange og tydelige spor etter at viltet har passert. Det fine i dag er egentlig at folk jo stort sett ikke bruker skogen lengre – så finner du først en sti, så er det gode sjanser for at det er viltet som holder den åpen…

Hvordan sette opp saltsteinen?

IMG_1388
Barkespade gjør jobben lett

Du har funnet en fin sti. Masse tråkk. Ikke er det alt for mye gjørme der heller og det er absolutt ikke midt på en myr. Bra! Nå har du kommet lang og bare sjarmør etappen gjenstår. Når det kommer til dette punktet, så er ikke jeg helligere enn paven i Roma.. men jeg vet hva jeg vil ha- og det er det jeg vil ha som jeg tenkte forklare dere. Så får dere heller leve med bilder fra bloggen min hvor steinen ligger løst på en gammel stubbe eller er bundet fast i en gammel rot (gjør som jeg sier – ikke som jeg gjør med andre ord). Men altså – det vi vil ha nå, er en passelig tykk (omkring 10 cm kanskje – men tynnere går helt fint) stamme fra et løvtre. Sag av treet i en høyde på 120-140 cm eller der omkring. Du trenger ikke målebånd for å si det slik..  Det du derimot trenger er en god barkespade – eller god tålmodighet med tollekniven. Stammen skal strippes helt for bark og gjøres glatt og god å slikke på. Det er altså ofte ikke steinen dyrene slikker på – ofte slikker de på stammen og da er det jo hyggelig om den er god å slikke på. Husk at den eneste grunnen vi gjør dette – er for at vi ønsker at dyrene skal trives ved akkurat vår saltstein – og komme tilbake hit fordi den var innmari god å slikke på!

Hvordan feste saltsteinen på stammen?

IMG_1425
Saltsteinen hviler hele vekten på en rett snittflate og varer lenge. Viltkamera på stammen i bakgrunn

Jeg gjør dette på t0 forskjellige måter – litt avhengig av hva som er enklest og hvor god tid jeg har. Om stammen ikke er alt for tykk til å begynne med – så trimmer jeg inn øvre del av stammen – slik at man får ett lite «spett» som står opp. Dette trer jeg steinen inn på. Bildet i artikkeloverskriften med den store bukken er et eksempel på denne løsningen. En annen måte jeg gjør det på – er at jeg slår inn et armeringsjern på toppen av stammen – og så kler jeg dette med hageslange slik at viltet ikke skal sette fast tungen sin om vinteren. Dette er også en ganske enkel måte. Et eksempel på hvordan dette blir seende ut ser dere i bildet til denne paragrafen. Her ser dere at steinen står flatt og stødig på det gamle kuttet. Fordelen med denne måten er at steinen står bedre og varer lengre. En tredje måte å gjøre det på – men som jeg sjelden tar meg tid til å gjøre, er å skjære et kryss i stammen med motorsag og så slå ned i en treplugg. Dette høres fenomenalt ut og jeg skulle ønske jeg hadde tid..

 Andre ting å tenke på?

 •  Tenk på nærhet til skjul.. Min erfaring er at saltsteiner som står tett på et sted hvor viltet kan være i skjul fungerer bedre enn de jeg har forsøkt sette ute på et åpent område. Viltet kommer tidligere og blir ofte lengre.
 • Tenk på at du skal kunne få satt opp et viltkamera i en nord / sør akse inn mot steinen. Blir kameraet stående øst / vest så ender du opp med endeløse utfordringer med solen. Hvordan man setter opp viltkameraer kan du lese om et annet sted på bloggen min.
 • Saltstein er tunge! De veier faktisk 10 kilo per stykk – og om man har mange stein ute og det er langt å gå fra bilen – så blir det blytungt etter hvert. Om du vurderer to steder som er omtrent like gode – så velg det som er nærmest bilen..

4 kommentarer

 1. Lærerikt ser mange feil vi har gjort ved utsetting av saltstein, takker.
  Noen typer saltstein som er mer
  fristende enn andre?

  1. Jeg er veldig happy med de grønne til Felleskjøpet. Og ja; er stor forskjell på steinene 😉 Bruk de få kronene ekstra på ekte vare, beregnet på kløvvilt – så får dere masse ekstra igjen. Tror prisforskjellen er 15 kr mer per stein.. Nada mao. Lykke til!

 2. […] Hvordan man plasserer kameraene ute i naturen er også verdt å tenke på. Det har jeg skrevet en artikkel om her. Noe som absolutt hjelper er også om man har satt opp en saltstein riktig. Det kan du lese mer om her. […]

 3. HUSK DETTE!!!!!
  For å begrense CWD (skrantesjuke), er det FORBUD mot å sette ut saltstein i syv fylker, samt å legge ut fòr til hjortevilt.

  ​​​​​​Tradisjonelt er det på våren at jegere setter ut saltstein til hjorteviltet på sine jaktområder. Men § 6 i forskrift om tiltak for å begrense CWD (skrantesyke), settes det forbud mot å fortsette dette arbeidet i de syv fylkene, Nord_Trøndelag, Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hedmark, Oppland og Buskerud

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *