Helstekt rådyrlår på 7 minutter

Rådyr er en eksklusiv råvare og er man så heldig at man har fått tak i et rådyrlår, så er det mange som er redd for å gjøre feil. Men akkurat det å lage rådyr er faktisk noe av det enkleste i verden. Og det blir godt uansett. Misforstå meg rett; jeg tar meg også bryderiet med å beine ut og gjøre meg flid innimellom, men andre ganger vil jeg bare få middagen ferdig og finne på noe hyggelig med barna. I dag er en sånn «rådyr på 7 minutter dag» – sola skinner og det er den første ordentlige vårdagen. Altså; ingen dag for kjøkkentjeneste – så vi tar den kjappe løsningen.

Steg 1 . Krydder

IMG_0835
Hjemmelaget viltkrydder

Jeg bruker kanskje 1 lite minutt med en filetkniv for å fjerne det som er av synlige hinner, men utover det så gnir jeg det bare inn med ørelitegrann Maldon salt, pepper, knuste einebær og litt Rosmarin. That’s it. En morter kan være grei å ha, men er ikke nødvendig.

Om du ikke har einebær eller Rosmarin – så gjør det absolutt ingenting. Og er du glad i andre krydderslag, så bruk det. Det her er ikke akkurat rakettforskning og rådyrlår har en tendens til å bli knallgodt nesten uansett hva du gjør med det.

Steg 2: Hvitløk – Det hemmelige trikset

Det hemmelige trikset – det som ingen forteller deg om viltkjøtt, er at det smaker best når det får ta litt smak fra nøttebrunt hvitløkssmør. Jeg tror det er en statshemmelighet som alle mesterkokker vokter med livet sitt – i alle fall ser jeg alt for få oppskrifter hvor dette inngår. Om jeg er villig til å lage kompromisser og slumse på stort sett alle andre ting når jeg lager rådyr – så er det en ting jeg aldri dropper. Hvitløk. Masse knust, deilig hvitløk. Varm panna med en god dæsj smør. Nå kunne jeg skrevet Kvitseid smør fordi det er best – men ta det smøret du har. Vi skal gjøre det enkelt – ikke sant? Bare sørg for at det er ekte smør og ikke noe wannabe smør. Knus noen hvitløk fedd og la disse bake i smøret. Pass på at du ikke har alt for sterk varme nå. Når det lukter himmelsk på hele kjøkkenet ditt så kan du dra opp temperaturen litt og brune steka raskt. Mens den brunes går du til Steg 3.

Steg 3; Tøm kjøleskapet for ting som passer i sjyen

IMG_0844
Brunet rådyrlår på en seng av de grønnsakene jeg fant i kjøleskapet…

Jeg pleier å steke rådyr på en seng av grønnsaker og steikesjyen jeg fikk da jeg kokte ut panna fra da jeg brunet låret. Da får jeg en god kraft som lett kan foredles til en saus – og jeg slipper hele prosessen med å beine ut steka, brune margbein og avskjær og koke en viltfond. By all means; om du har tid og lys, så gjerne for meg. Husk for øvrig at da må du surre steika også – så da går det enda noen minutter. Men her fokuserer vi altså på 7-minutters varianten, og da må det gå fort. I dag så fant jeg; Halvannen løk (hadde en halv igjen fra Taco’n i går), en halv purre, litt sopp fra pizza’n på fredag, 2 gulrøtter, en  liten sellerirot og en vårløk. Ett par laurbærblad kan du også med fordel ha oppi – også sjyen fra du brunet låret. Nå er det en gang slik at du har sikkert noen andre grønnsaker i kjøleskapet ditt enn meg. Og det fine med grønnsaker er at det aller, aller meste er med å gi en god smak. Men salat, agurk og avocado ville jeg holdt meg unna. Og kanskje mais også.. men stort sett det meste funker fint. Trust me. Null stress – ta det du har. Det blir godt!

Steg 4; Inn i ovnen (det her tar mer enn 7 minutter.. )

IMG_0850
Etter 2 time hadde temperaturen nådd 45 grader hos meg i dag

Noe av det jeg liker med å lage rådyr er at det virker som om det blir mørt uansett hva du gjør med det. For mitt vedkomne så gjør det at jeg stort sett velger steketemperatur avhengig av når jeg har 7 minutter ledig til å gjøre i stand låret. Er vi hjemme til lunch – så tar jeg det oftest mens jeg lager lunch til barna, så får jeg gjort to ting på en gang. Setter jeg i gang ved lunch tider, så ryker låret i ovnen på 60 grader i noen timer. Når sulten nærmer seg – da skrur jeg opp temperaturen… Kommer vi senere hjem og har mindre tid, så steker jeg det på 180 grader. Begge deler blir helt fint og mørt. Det viktigste er egentlig at det får tid til å hvile litt under aluminiumsfolie etter at du har tatt det ut av ovnen – da rekker saften å sive ut til alle deler av steka. Uten dette kan rådyr lett bli litt tørt – fordi det er ekstremt magert kjøtt. Hva er riktig kjernetemperatur? Om dette finnes det like mange teorier som det finnes rådyrjegere. Jeg er ikke helligere enn Paven i Roma når det gjelder temperatur – så for min del pleier jeg å sikte på sånn omkring 64 grader. Da er den sånn passe rosa. 70 grader er alt for mye på rådyr (da er det skosåle tørt) – mens 61-62 grader er en nedre minimumsgrense etter min smak.

Steg 5; Ta vare på steikesjyen til sausen

Når steka har nådd ønsket temperatur, ta den ut og pakk den inn i folie. Den kan ligge slik å kose seg ganske lenge på benken din – så ikke stress. Her er det faktisk litt sånn at jo lengre denne ligger (innenfor rimelighetens grenser – jo bedre smaker den). Du har altså tid til å rense grønnsaker, koke poteter, lage saus og nyte ett glass rødvin mens rådyret hviler. Som jeg nevnte er sjyen et utmerket utgangspunkt for å lage en klassisk viltsaus eller for å lage en fløtesaus. Med to små gutter i husholdningen så blir det fløtesaus her i dag.

God appetitt!

Følg bloggen min!

Om du synes det jeg skriver er morsomt eller interessant, så er det enkleste å melde seg til listen over folk som får tilsendt hvert blogg innlegg på e-post. Til høyre i margen (pc) finnes det en liten, blå knapp hvor man kan bestille oppdateringer per e-post. Man kan når som helst melde seg av. Du kan også følge på Facebook og Instagram. Takk. /Bukkefall

6 kommentarer

 1. Hei
  Da har vi prøvd oppskrifta di. Hadde fått ei lårsteik av en jeger, kjempegodt kjøtt og så mørt da. Dette ble skikkelig godt med soppstuing, tyttebær og saus. Tok steika ut på kjernetemperatur 66 grader, lot den hvile lenge….nam nam

  1. Takk for hyggelig tilbakemelding – her er det hjort på menyen i dag ?

 2. Anne-Helen T. Sørlie

  Da skal jeg prøve din variant, med hvitløk, i morgen☺
  Spennende!

  1. Lykke til 😉

 3. Gazelle

  Hei,
  Dette var en fin blogg! Jeg har to spørsmål om det er greit. Jeg bor med en person som er allergisk mot hvitløk (til min stoooore forargelse), kan du tilgi meg sjalottløk? Tenkte å prøve å finne vill hvitløk i skogen i år da, det er løk familie, og forhåpentligvis vil hun ikke reagere på det.

  Spørsmål to, du skriver at den skal hvile lenge, og teoretisk skjønner jeg konseptet, men blir ikke steiken kald inntil alt det andre er kokt og klart til servering?

  Takker på forhånd for svar.

  1. bukkefall

   Hei! Aldri prøvd med sjalottløk, men prøv og gi meg et svar på om det funka. Men går nok fint. Pakk steika inn i sølvpapir med et håndkle rundt, så holder den fint varmen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *