Hvordan lokke rev?

At reven er lur er allmenn kjent, men hvor lur er den egentlig? Og hvor vanskelig er det å lokke den? Da jeg fikk muligheten til å få med meg ett kurs med Tor Ola Dehli, Norges kanskje mest erfarne revelokker, var jeg ikke vondt å be. Her på bloggen kommer jeg til å dele noen av triksene til Tor Ola, uten at det betyr at du da ikke trenger gå på kurset. Foredraget er nemlig krydret med gode jakthistorier av en meget god historieforteller. Anbefales!

De tre viktigste reglene for å lokke rev

Tor Ola foredrag
Tor Ola Dehli har 3 regler man må lære..

Skal man lokke rev er det tre regler man må få med seg. Disse er nesten viktigere enn alt annet;

  1. Ikke lokk under dårlige forhold
  2. Ikke lokk  under dårlige forhold
  3. Ikke lokk under dårlige forhold!

Got it? Det var forhåpentligvis ikke så vanskelig eller? Men nettopp dette tror jeg er noe av det vanskeligste, i alle fall  for meg. Våpenrommet er fullt av lokkeutstyr – på tv’n står en film om revelokking av Ulf Lindroth på repeat og på benken ligger det fire nye lokkefløyter.. Altså; å vente med å lokke til forholdene blir optimale kan bli en utfordring. Kanskje den største.

For ordens skyld; dårlige forhold for å lokke rev er ved sterk vind, regn, dyp løssnø eller veldig kaldt vær.

Valg av lokkefløyter

Det finnes to typer fløyter man kan bruke for å lokke rev; lukkede fløyter – eller åpne fløyter. Åpne fløyter har en membran og krever litt trening, men når man først behersker dem, så vil de alltid fungere. Lukkede fløyter derimot er lettere å bruke, men gir mindre variasjonsmuligheter og kan være utsatt for å fryse til om det er veldig kaldt.

PC-2
Lukket fløyte

Det finnes mange fløyter på markedet – over ser du ett utvalg forskjellige alternative åpne fløyter som alle fungerer i den årstiden vi går inn i nå og frem til jakta avsluttes i midten av april. Tor Ola forhandler Red River og Twisted syco fløytene – mens selv er jeg produkttester for NordikPredator, så noen anbefaling skal jeg ikke gi her. Men; de svakere fløytene fungerer godt der det er en normal revetetthet, mens long range fløytene som eksempelvis NordikPredator Pretuned eller tilsvarende variant fra Red River fungerer best i sterk vind, i skog eller i områder hvor lokken må bære langt. I ærlighetens navn tror jeg nok alle fløytene over kan gjøre jobben.

Når på døgnet

Reven er nattaktiv – så om natta er lang, så rekker den spise seg mett mens det er mørkt. Dette bidrar ytterligere til at perioden nov-feb er middelmådig å lokke på. På senvinteren så lokker man aller best rev tidlig på morgenen, i grålysningen og de 2-3 første postene er best. En post lokkes normalt sett av på 15-20 minutter. På kvelden kan man også planlegge med et par poster i timen før det blir mørkt. Om sommeren gjelder det å snu døgnet; Man jakter effektivt fra 03:00 og frem til 08:00 – og igjen fra 21:00 og frem til 24:00.

Valg av post om vinteren

Jeg har tidligere skrevet at skal man lokke rev, så er det viktig å ha ett bevist forhold til vinden. Særlig nå om vinteren, når reven kommer på hareskrik og gjerne på lange hold, spiller vinden en kritisk rolle. Gode forberedelser kan være alfa og omega – så her handler veldig mye om å bruke flykart og sjekke hvordan landet ligger og hva som vil være optimale poster i forskjellige vindretninger. Reven vil normalt sett nærme seg posten mot vind eller komme inn fra siden nedvinds – så sørg for at du sitter et sted som gir deg muligheten for å skyte reven før den værer deg. Grunnen til at den gjør dette er at den lurer på hva slags dyr det er som har skadet haren. Det kan jo også være en gaupe eller ulv?  Altså; kort oppsummert – lokk med vinden i ryggen, da reven først vil sjekke hva det er som har fanget haren.

Valg av post om sommeren

Sommerjakt på rev
Sommerjakt på rev

Sommeren er den enkleste årstiden for å lokke rev. Da er det flest rev – og de holder seg i nærheten av hiet. Det er lett å komme seg lydløst på post og man trenger heller ikke fløyter som bærer så langt. Både musepip og fugleskrik kan være veldig effektivt. Har man ett godt forhold til grunneier der man jakter, så avtalt at du er tilstede like etter slåtten. Når man lokker med musepip eller fugleskrik så er reven langt fra like forsiktig når den nærmer seg matfatet – så da kommer den gjerne i full fart rett mot deg fra der den var da den hørte skriket. Lokk helst i motvind og da mot hiet eller der hvor du tror reven oppholder seg.Et annet dødelig triks er lyden av skadet rådyrkilling. Da kan plutselig hele kullet komme stormende som man kan se på bildet over..

Taktikk på post

Start forsiktig med lokken. Etter 2-3 minutter, øk volumet, men start med de svakeste fløytene. Dersom du ikke får noen respons kan du variere lydene. Om du sitter på en post med god oversikt kan du gjerne lokke mye og ta korte pauser. For eksempel kan da 30 sekunder lokking, fulgt av 15 sekunder speiding være passende – før du igjen starter lokkingen. Dersom posten er trang (om sommeren) og du har dårlig oversikt vil du trenge lengre tid til å speide, men det holder med 30-40 sekunder pause mellom hver lokkeserie.

Lokk alltid ferdig posten, selv om du har skutt 1 rev kan det godt komme flere. Tett på folk kan det være passe å bruke 15-20 minutter på hver post. I skogen beregner man minimum 30 minutter – og gjerne opp mot 60 minutter per post.

Avstanden mellom postene bør være ca 500 meter om sommeren og 1,5 km om vinteren, avhengig av fløytevalg.

Utstyr

Kamo og tofot
Kamuflasje og tofot er viktig

Reven er et ganske lite vilt, så presisjon og gode kuler er viktig. En tofot eller en skytestokk gjør at de fleste tar et par skritt opp på ferdighetsskalaen og anbefales på det sterkeste. På samme måte kan bulvaner bidra til å ta fokus vekk fra deg som jeger og være forskjellen som utgjør et par ekstra rev i løpet av sesongen. Reven ser veldig godt – så kamuflasje er også ekstremt viktig.

Om Tor Ola Dehli og Storfangst

Tor Ola er en av landets fremste kursinstruktører for lokking av vilt. Han er utdannet på Universitetet for Miljø- og biovitenskap med hovedfag Fisk/Vilt. Han driver nettbutikken Storfangst.no , og reiser landet rundt og holder kurs særlig lokkekurs på rev og rådyr. I nettbutikken Storfangst.no finner du alt du trenger for lokking av vilt, det være seg rev, rådyr eller annet. Du vil også finne tilbehør som kamuflasje, skyte støtte osv.

Følg bloggen min!

Om du synes det jeg skriver er morsomt eller interessant, så er det enkleste å melde seg til listen over folk som får tilsendt hvert blogg innlegg på e-post. Til høyre i margen (pc) finnes det en liten, blå knapp hvor man kan bestille oppdateringer per e-post. Man kan når som helst melde seg av. Du kan også følge på Facebook og Instagram. Takk. /Bukkefall

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *