Valg og montering av viltkamera

Viltkamera med MMS funksjon har etter hvert blitt ganske vanlig blant oss jegere – og det finnes en rekke versjoner der ute. Det vanskeligste med viltkameraer er uten tvil å få de til å fungere på en rimelig måte – altså få de vekk fra MMS nettet og over på GPRS. Selv med kontaktkort er det i dag mulig å få bildeprisen via GPRS ned på 4-5 øre. Det er billig moro! Men når man har fått innstillingene rett; hva så? Er det noe man bør tenke på når man setter ut kameraet? Tenkte dele noen erfaringer.

Valg av kamera

sg550m-8m-uusi

Min erfaring her er at det det å holde seg til en type gjør alt enklere.. jeg har dessverre kameraer både fra mange produsenter – hvilket betyr at jeg må forholde meg til flere relativt kompliserte måter å få GPRS oppsettet til å fungere på. Dermed ender jeg oftest på det jeg er mest trygg på når jeg setter opp nye kameraer. Er  ganske fornøyd med ScoutGuard kameraene – bortsett fra at lokket under brakk på det ene allerede første uken på det ene. Heldigvis fulgte importøren raskt opp og i løpet av kort tid fikk jeg en mail fra Tommy hos Jaktdepotet om at nytt lokk var på vei i posten. Snakk om positiv overraskelse – så pluss i margen for god kundeservice til Jaktdepotet. Dere kan se bildene fra kameraet i bloggen min – eksempelvis her. Disse er kraftig komprimert og mottatt via GPRS nettet.

Oppsett – Velg GPRS fremfor MMS funksjon

Dette er egentlig ikke noe å lure på; gå for et oppsett med GPRS – og bruk den tiden det tar å få det til å fungere. Med OneCall sitt kontaktkort så er det i dag mulig å komme ned i 4-5 øre per bilde vs. ca.2 kroner med MMS. Med den innebygde bildekomprimerings funksjonen så er man nede i 36-37kb per bilde – så det går nesten 30 bilder per MB datatrafikk. Jeg får opp mot 15-20 bilder på aktive dager – så i løpet av et år blir det ganske store besparelser.

Beskytt kameraet ditt

Kamera boden

Det er to gode grunner til å beskytte viltkameraet ditt. For det første så koster et godt kamera ganske mange kroner. Når du beskytter det mot vær og vind, så lever det lengre. Du reduserer også sjansen for fuktinntrengning. Got it? Men burde ikke produsenten ha tenkt på dette? Jo – og det har de sikkert også, så kanskje er ikke dette nødvendig i det hele tatt. Men det virker logisk at det er sånn. Men det er ikke derfor jeg laget en beskyttelse til mine kameraer. I vinter hadde vi derimot en periode med sludd, påfulgt av ekstremkulde og raske væromslag. Det gjorde at jeg i en periode fikk få bilder fra kameraene. Satt meg i bilen – kjørte den timen det tar å sjekke hva som er galt – og oppdaget at jeg hadde antydning til is og rim på PIR sensoren. Dermed ble det raskt konkludert med at løsningen måtte være å lage et lite tak – og noen små vegger til kameraet. Orker ikke ha noe som måtte skrues fast på trærne osv – så det måtte være slisser til stroppene innvendig. Bildet her viser topp og bakside av min løsning. Enkel å flytte rund og et hull til antennen ut via toppen. Etter dette har jeg ikke hatt flere problemer med mine. Selvfølgelig kan man ta en plastkanne og slenge rundt også – men etter mitt syn er dette å anse som forsøpling av naturen. Husk at andre også bruker naturen – og da er det ikke pent å se en halv dunk spyleveske henge på en trestamme.

Utplassering

kamera3

Sånn rent bortsett fra å velge en plass hvor det er sannsynlig at du vil få bilder av vilt, så kan det være greit å tenke på at kameraet bør stå nord-syd/ syd-nord for å unngå lav morgen eller kveldssol. Jeg synes en høyde rundt 1.30 – 1.40 cm er passe. Pass ellers på at du fjerner grener ol. som kan løse ut bevegelsessensoren. Tenk også litt på at du velger noe med en passe avstand til det du skal ta bilde av. De fleste kameraer gir muligheten til å ta noen testbilder – så det kan være greit å prøve seg frem litt før man forlater terrenget. Ta også med PC eller mobil med mailtilgang og sjekk at kameraet faktisk sender bilder også etter at det er montert. Lykke til !

/Bukkefall

Kamera 2
Kamera på bjørka til venstre i bildet – saltstein på eikestubben til høyre i bilde – viltsti midt i mellom. Er for øvrig litt lat når det kommer til utplassering av saltstein.. har 8 stk ute og har oftest gått for enkle løsninger, uten at det virker som om viltet bryr seg nevneverdig…

23 kommentarer

 1. […] må jeg innrømme at jeg er ganske usikker. Dere som har fulgt meg en stund vet at jeg har testet kameraer før – og at jeg har vært veldig fornøyd med et kamera fra Scoutguard. Derfor tenker jeg bruke […]

 2. […] Tenk på at du skal kunne få satt opp et viltkamera i en nord / sør akse inn mot steinen. Blir kameraet stående øst / vest så ender du opp med endeløse utfordringer med solen. Hvordan man setter opp viltkameraer kan du lese om et annet sted på bloggen min. […]

 3. Hvilke innstilling har du på SG kameraene?

  1. Gprs / E-post, komprimert ned til omkring 40kb.
   Eller lurte du på noe annet?

   1. Hvor mange bilder i burst og intervall mellom intervaller? Bildekvalitet, flash range og sensitivitet er også av interesse 🙂

   2. 2 stk – 30 sek – medium/normal – 12mb

 4. […] plasserer kameraene ute i naturen er også verdt å tenke på. Det har jeg skrevet en artikkel om her. Noe som absolutt hjelper er også om man har satt opp en saltstein riktig. Det kan du lese mer om […]

 5. Hei.
  Jeg har en sg 550 som går i vranglås etter at den har stått i ei uke. Må ut og skru den av og på og da er det i orden. Oppsett er satt på mms. 2 veis funksjon virker ikke. Signal er ok og batteri er ok.

  1. Hei!
   SG 550 har ikke to-veis kommunikasjon, så ikke så rart at du sliter med det 🙂
   Om kameraet derimot ikke virker, så må du kontakte forhandler og ta det som en garanti sak.

   Lykke til!
   Marius

   1. Jasmin

    Sorry det var SG882.
    Pc program går ikke an å bruke. Jeg må bruke fjarnkontroll for å sette opp parameter i kamera.
    Mvh Jasmin

   2. Ikke testet det – men vet det var en programmeringsfeil på hva fila blir døpt av programmet på SG 880. Prøv å Rename den til det navnet som står i manualen?

   3. Jasmin

    Vet du kanskje hvilken navn som står i manualen?

   4. Jasmin

    Vet du kanskje hvilken navn som står i manualen? ? 🙂

 6. Martin Mikalsen

  Hei !
  Jeg har et Ltl Acorn Ltl-5310WMG , som har sendt bilder hele høsten og vinteren , jeg koblet ut side pirene og stilte det inn på tid , til å sende et bilde på et bestemt klokkeslett . Men så gikk det tomt for strøm og ble stående til nu i vår . Satte det opp på nytt , det tar bilder men sender ingen ut slik som før (mms ). Har selvfølgelig ladet og sjekket sim kortet .Kan du oppsettet på denne type kamera ? og eventuelt fortelle meg hva som ikke er koblet av eller til ?

  1. bukkefall

   Har forsøkt ett Acorn kamera og gav opp.. Men det skal sies at mitt var ett jeg fikk brukt fra en bekjent. Sikkert bra nå – det skal være ett bra merke. Men altså; jeg kjenner ikke detaljene rundt disse.

 7. Robert Haugen

  Hei! Jeg prøver å sette opp kamera (SG550m)
  Men får det ikke til å fungere.
  Forstår ikke hva jeg gjør feil. Jeg har lastet ned og fulgt bruksanvisningen du har lagt frem, men når jeg setter alt i kamera og starter opp funker det ikke.
  Stilt inn klokkeslett og språk osv.
  Men er det kanskje i orden da?
  MMS er ikke aktivert enda, da bestefar ikke har bestilit sim kort enda.
  Noen råd til en grønnskalle!?

  Evt om du forklare det på en barne måte (ABC) hehe

  Mvh Robert Haugen

  1. bukkefall

   Hei Robert,
   Ikke helt sikker på at jeg skjønner hva du sliter med, men om du har satt i ett SD kort (minnekort) og skrudd på kamera, så burde det ta bilder. Sjekk evnt at working hours er satt på OFF – så unngår du problemer om du har tukla til dette.
   MMS kan du aktivere når du får SIM kortet – jeg bruker dette kamera også uten sim kort i perioder og det går helt fint.
   mvh
   Marius

 8. Arild Stene

  Hvilken modus er greiest å sette kameraet i for oversendelse av bilder på MMS, «genast», for eksempel?

  Sliter med å få de til å fungere. Jeg har trillingkort hos Telia og ikonet i kameraets display viser alt ok. Har satt opp Telias konfigurasjon som angitt.

  Jeg lurer også på om det er tilstrekkelig å angi mailadresse til mottager av mailer? er det andre håndgrep som må gjøres for å få mail til å fungere?

  Jeg har to SG550M-8mHD

  1. bukkefall

   Jeg har det på «instant»

   Om du sliter; prøv å send via gmail. Vet enkelte adresse typer sliter.

   /m

 9. Jim andre johnsen

  Hei. Rimelig ny på dette med viltkamera. Tenkte meg et jeg kan sette på hytta for å se live rundt når vi ikke er der og for å finne ut hvordan vær å føreforhold er. Hva bør jeg velge??

  1. bukkefall

   Ta et med 2-veis kommunikasjon dersom du vil kunne løse det ut selv

 10. Hei! Kan jeg få opp bilder på kameradisplayet? SG550M-8mHD

  1. bukkefall

   Ja

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *